Reklama
  • Środa, 25 stycznia (08:05)

    Błyskawiczne burrito

Składniki na 4 porcje: 4 gotowe tortille, 25 dag mięsa mielonego wołowego, 1 mała cebula, 1 puszka mieszanki meksykańskiej, 15 dag sera żółtego, np. gouda, 1 duża czerwona papryka, kilka liści sałaty, 100 ml bulionu, 1 łyżka oliwy, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, szczypta cukru, kmin rzymski, chili, rozmaryn, tymianek.

1. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać mięso, przyprawy, zioła, szczyptę cukru i przecier, pomidorowy, podsmażyć.

2. Paprykę umyć, usunąć nasiona, pokroić w kostkę. Dodać do podsmażonego mięsa wraz z odcedzoną z zalewy mieszanką meksykańską, dusić na małym ogniu pod przykryciem. Żeby farsz nie przywarł do dna patelni, podlać go bulionem.

Reklama

3. Na plackach rozłożyć poszarpane liście sałaty, wystudzony farsz, posypać tartym serem, zwinąć jak naleśnik. Przed podaniem podgrzać w mikrofalówce lub podpiec (4 min w 200ºC).

Przygotowanie: ok. 20 minut

Nasza rada

W ojczyźnie burrito, Meksyku, farsz przyprawia się na ostro. Nie żałuj więc chili, ale w osobnej miseczce podaj śmietanę dla złagodzenia smaku.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 25 dag ryżu na risotto, 3 szalotki, 5 łyżek oliwy, 3 dag suszonych grzybów, 150 ml bulionu, 200 ml białego wytrawnego wina, 6 pomidorów suszonych, 10 dag parmezanu, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.