Reklama
  • Piątek, 23 września 2016 (08:10)

    Burger po grecku

Składniki: 25 dag mięsa mielonego, 2 bułki do hamburgerów, 200 ml sosu tzatziki, 2 liście sałaty, 10 dag sera feta, sól, pieprz, 1-2 pomidory, pół ogórka, 1 czerwona cebula, granulowany czosnek, oregano, tymianek, chili w proszku, keczup, garść czarnych oliwek 3olej

1. Mięso mielone (może być drobiowe, wołowe, lub wołowo-wieprzowe) przełóż do miski, dopraw do smaku solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem, suszonym oregano oraz tymiankiem i chili.

2. Uformuj dwa płaskie kotlety. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Włóż kotlety i smaż na złoty kolor po kilka minut z każdej strony.

Reklama

3. Bułki przekrój na połówki. Podgrzej na suchej patelni. Posmaruj sosem tzatziki. Opłucz i osusz liście sałaty. Fetę osącz, pokrój w 2 duże plastry. Umyte pomidory pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w plasterki. W ten sam sposób pokrój obraną połówkę ogórka oraz czerwoną cebulę.

4. Posmarowane sosem bułki przekładaj kolejno: sałatą, mięsem, ketchupem, serem feta, pomidorami, ogórkiem, cebulą oraz oliwkami. Hamburgery zepnij patyczkami do szaszłyków.

Czas ok. 15 min; porcja – 310 kcal, cena 6,50 zł, 2 porcje.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 4 bardzo duże czerwone cebule, 40 dag mielonego mięsa indyka (ew. mieszanego mielonego mięsa), 20 dag wędzonego boczku, 1 jajko, 1 czerstwa kajzerka, 1 marchewka, 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.