Reklama
  • Czwartek, 25 lipca 2013 (13:01)

    Burger z mielonym

Składniki na 4 porcje: mała cebula, czerwona papryka, 300 g mięsa mielonego, jajko, 50 g chudego twarogu, 2 łyżeczki oleju, 2 średnie pomidory, 4 liście sałaty, pół pęczka szczypiorku, 4 ciemne bułki z ziarnami, 4 łyżeczki śmietany jogurtowej, do smaku: sól, słodka papryka, pieprz

Przygotowanie: Cebulę obierz i posiekaj. Paprykę pokrój w kostkę. Wymieszaj cebulę, mięso mielone, jajko i twaróg. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Uformuj 4 kotlety.

Reklama

Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety na średnim ogniu ok. 12 minut. Zdejmij z patelni i pozostaw do ostygnięcia. Umyte pomidory pokrój w plastry. Umyj i osusz liście sałaty. Szczypiorek posiekaj.

Na rozkrojonych bułkach rozkładaj pomidory i sałatę. Rozprowadź śmietanę. Połóż kotlet. Posyp szczypiorkiem i papryką.

Czas przygotowania: 60 minut 310 kcal/1 porcja

Co to jest?

Ciabatta – włoski biały chleb. Bochenek jest wydłużony, szeroki i płaski (po włosku ciabatta oznacza kapeć).

Pita – okrągłe, pszenne, płaskie placki, popularne w krajach Bliskiego Wschodu.

Wrap – kanapka z okrągłego, płaskiego chlebka z zawiniętym nadzieniem.

Tele Tydzień
Więcej na temat:z | Bochenek | papryka | cebula

Zobacz również

  • Skład na 5 porcji: ● 500 g mielonego mięsa ● 600 g ziemniaków ● 250 g groszku cukrowego ● 400 g marchewki ● 2 cebule ● jajko ● 2 łyżki musztardy ● 2–3 łyżki bułki tartej ● 10 g masła ● 15 g mąki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.