Reklama
  • Czwartek, 25 lipca 2013 (13:01)

    Burger z mielonym

Składniki na 4 porcje: mała cebula, czerwona papryka, 300 g mięsa mielonego, jajko, 50 g chudego twarogu, 2 łyżeczki oleju, 2 średnie pomidory, 4 liście sałaty, pół pęczka szczypiorku, 4 ciemne bułki z ziarnami, 4 łyżeczki śmietany jogurtowej, do smaku: sól, słodka papryka, pieprz

Przygotowanie: Cebulę obierz i posiekaj. Paprykę pokrój w kostkę. Wymieszaj cebulę, mięso mielone, jajko i twaróg. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Uformuj 4 kotlety.

Reklama

Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety na średnim ogniu ok. 12 minut. Zdejmij z patelni i pozostaw do ostygnięcia. Umyte pomidory pokrój w plastry. Umyj i osusz liście sałaty. Szczypiorek posiekaj.

Na rozkrojonych bułkach rozkładaj pomidory i sałatę. Rozprowadź śmietanę. Połóż kotlet. Posyp szczypiorkiem i papryką.

Czas przygotowania: 60 minut 310 kcal/1 porcja

Co to jest?

Ciabatta – włoski biały chleb. Bochenek jest wydłużony, szeroki i płaski (po włosku ciabatta oznacza kapeć).

Pita – okrągłe, pszenne, płaskie placki, popularne w krajach Bliskiego Wschodu.

Wrap – kanapka z okrągłego, płaskiego chlebka z zawiniętym nadzieniem.

Tele Tydzień
Więcej na temat:z | Bochenek | papryka | cebula

Zobacz również

  • •60 dag mielonego mięsa indyka •15 dag szpinaku mrożonego •2 marchewki •1 cebula •1 czerstwa bułeczka •1 jajko •1 ząbek czosnku •gałka muszkatołowa •sól, pieprz •olej do smażenia •bułka do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.