Reklama
  • Czwartek, 12 marca 2015 (13:05)

    Burgery po hawajsku

1 Szalotkę oraz czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju. Wrzuć czosnek z szalotką, mieszając usmaż je na szklisto, wystudź. Mięso przełóż do miseczki. Wbij jajko, dodaj czosnek z cebulką oraz tartą bułkę. Masę przypraw na pikantnie solą oraz pieprzem. Dobrze wyrób. Uformuj z niej 4 duże owalne kotlety. Lekko spłaszcz je dłonią. Smaż po 3 minuty z każdej strony na pozostałym oleju.

Reklama

2 Burgery przełóż do żaroodpornej formy. Na każdym połóż po plasterku ananasa oraz żółtego sera. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175ºC. Piecz ok. 10 minut. Podawaj np. z sałatką ziemniaczaną.

4 plasterki świeżego ananasa, 80 dag mieszanego mielonego mięsa, 1 mała szalotka, 1 mały ząbek czosnku, 1 jajko, 2–3 łyżki bułki tartej, 4 grube plasterki żółtego sera (np. chedar), sól, pieprz, 4–6 łyżek oleju do smażenia.

Naj
Więcej na temat:burgery | Platforma Obywatelska | burger

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag mięsa mielonego wołowego lub drobiowego, 30 dag grzybów (leśnych lub pieczarek), 500 ml bulionu, 150 ml gęstej śmietany 18 proc., 1 duża cebula, 1 jajko, 4 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.