Reklama
  • Czwartek, 1 grudnia 2016 (13:05)

    Cebula faszerowana mięsem i purée

Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 1,90 zł Skład na 4 porcje: ● 4 średnie cebule ● 200 g ziemniaków ● 200 g mięsa mielonego ● olej ● 80 ml mleka ● 200 g pomidorów ● łyżka mąki pszennej ● 1–2 łyżki masła ● 50 g tartego żółtego sera ● 1–2 ząbki czosnku ● sól i pieprz.

1. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Dodajemy mleko i 1–2 łyżki masła, tłuczemy aż powstanie gładkie purée.

2. Z cebuli odkrawamy czubki na 1/4 wysokości, z pozostałej części wyjmujemy środek, zostawiając 2–3 warstwy. Wyjęte z cebuli części kroimy w drobną kostkę.

Reklama

3. Wydrążone cebule gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Wyjmujemy na papierowy ręcznik, osuszamy i studzimy.

4. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy mięso i posiekany czosnek, smażymy. Doprawiamy pieprzem, solą i łączymy z pokrojonymi w kostkę pomidorami oraz ziemniaczanym purée, mieszamy. Zaprawiamy mąką. Farszem wypełniamy cebule tak, żeby wystawał ponad krawędź. Posypujemy żółtym tartym serem.

5. Cebule przekładamy do posmarowanego olejem żaroodpornego naczynia i grillujemy w piekarniku 5–10 minut na złoty kolor. Podajemy z surówkami.

Zobacz również

  • Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa, cebula, czerstwa bułka l szklanka mleka, pomidor, jajko, świeży ogórek, rukola, ząbek czosnku, sól, pieprz, puszka kukurydzy, olej do smażenia więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.