Reklama
  • Środa, 8 marca (08:05)

    Cebulki z mielonym indykiem

Składniki na 4 porcje: 4 bardzo duże czerwone cebule, 40 dag mielonego mięsa indyka (ew. mieszanego mielonego mięsa), 20 dag wędzonego boczku, 1 jajko, 1 czerstwa kajzerka, 1 marchewka, 1/2 pęczka natki, 2 szkl. bulionu warzywnego, 8 łyżek startego żółtego sera, sól, pieprz, imbir.

1. W garnku zagotuj wodę, lekko ją posól. Cebule obierz, odetnij wierzchy. Włóż do wrzątku i gotuj 5 minut. Wyjmij, przestudź. Łyżką wydrąż środki tak, aby przy brzegach pozostały 2–3 warstwy miąższu. Kajzerkę namocz, odciśnij. Natkę opłucz i osusz, oderwij listki. Trochę zostaw do dekoracji.

Połowę wydrążonego miąższu cebuli i natkę posiekaj. Marchewkę obierz, grubo zetrzyj. Czosnek obierz, posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Mięso przełóż do miseczki. Dodaj posiekaną cebulę, bułkę, marchewkę, boczek, natkę i czosnek. Wbij jajko. Przypraw solą, pieprzem i imbirem. Wyrób.

Reklama

2. Wydrążone cebule napełnij farszem. Ustaw w żaroodpornej formie. Każdą cebulę posyp serem i przykryj odciętym wierzchem. Obłóż pozostałym miąższem z cebuli. Podlej bulionem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 °C. Piecz godzinę. Udekoruj natką.

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa, cebula, czerstwa bułka l szklanka mleka, pomidor, jajko, świeży ogórek, rukola, ząbek czosnku, sól, pieprz, puszka kukurydzy, olej do smażenia więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.