Reklama
  • Poniedziałek, 4 sierpnia 2014 (14:05)

    Ćevapčići z sałatką

Składniki na 4 porcje: Na cevapčići: 50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, 1 cebula, 2-3 ząbki czosnku, 1-2 łyżki oleju, 1 łyżeczka mielonego kuminu, po ½ łyżeczki curry i gałki muszkatołowej, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka soku z cytryny, 4 łyżki posiekanej mięty Na sałatkę: 1 kg papryki, 3 ząbki czosnku, ½ pęczka posiekanej natki pietruszki, 2 łyżeczki octu winnego, 5 łyżek oleju słonecznikowego, ½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Reklama

1. Na oleju zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj posiekany czosnek, kumin, gałkę oraz curry, smaż chwilę. Do mięsa dodaj jajko, sok z cytryny, sól, miętę oraz przestudzoną cebulę i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt zbita, dodaj do niej kilka łyżek gazowanej wody.  Wilgotną dłonią formuj cienkie kiełbaski długości ok. 12 cm i nadziej je wzdłuż na patyczki do szaszłyków. Ćevapčići przykryj folią, odstaw na godzinę. Po tym czasie upiecz je na grillu lub w piekarniku.

2. Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Ułóż na blasze, piecz 40-50 minut w temp. 200° C. Gorące włóż do torebki foliowej, zamknij i odłóż na 15 minut, następnie usuń skórki.

Olej wymieszaj z octem, solą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i natką. Tak przygotowanym sosem polej paprykę, wymieszaj. Odstaw na godzinę do lodówki.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 630 kilokalorii

Świat & Ludzie
Więcej na temat:olej | z | Ćevapčići

Zobacz również

  • •60 dag mielonego mięsa indyka •15 dag szpinaku mrożonego •2 marchewki •1 cebula •1 czerstwa bułeczka •1 jajko •1 ząbek czosnku •gałka muszkatołowa •sól, pieprz •olej do smażenia •bułka do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.