Reklama
  • Poniedziałek, 4 sierpnia 2014 (14:05)

    Ćevapčići z sałatką

Składniki na 4 porcje: Na cevapčići: 50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, 1 cebula, 2-3 ząbki czosnku, 1-2 łyżki oleju, 1 łyżeczka mielonego kuminu, po ½ łyżeczki curry i gałki muszkatołowej, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka soku z cytryny, 4 łyżki posiekanej mięty Na sałatkę: 1 kg papryki, 3 ząbki czosnku, ½ pęczka posiekanej natki pietruszki, 2 łyżeczki octu winnego, 5 łyżek oleju słonecznikowego, ½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Reklama

1. Na oleju zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj posiekany czosnek, kumin, gałkę oraz curry, smaż chwilę. Do mięsa dodaj jajko, sok z cytryny, sól, miętę oraz przestudzoną cebulę i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt zbita, dodaj do niej kilka łyżek gazowanej wody.  Wilgotną dłonią formuj cienkie kiełbaski długości ok. 12 cm i nadziej je wzdłuż na patyczki do szaszłyków. Ćevapčići przykryj folią, odstaw na godzinę. Po tym czasie upiecz je na grillu lub w piekarniku.

2. Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Ułóż na blasze, piecz 40-50 minut w temp. 200° C. Gorące włóż do torebki foliowej, zamknij i odłóż na 15 minut, następnie usuń skórki.

Olej wymieszaj z octem, solą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i natką. Tak przygotowanym sosem polej paprykę, wymieszaj. Odstaw na godzinę do lodówki.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 630 kilokalorii

Świat & Ludzie
Więcej na temat:olej | z | Ćevapčići

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 40 dag mielonego mięsa mieszanego, 5 jajek, 1 kajzerka, 4 średnie cebule, 1/2 puszki pomidorów krojonych, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 plasterki wędzonego boczku, 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.