Reklama
  • Środa, 28 września 2016 (08:05)

    Chili con carne

Składniki na 4-6 porcji: 50 dag mielonej wołowiny, 1 szklanka czerwonej fasoli, 3 kolorowe papryki , 2 cebule, 1 puszka pomidorów, 2 ząbki czosnku, 1/2 paczki mrożonej małej kukurydzy, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, olej, po 1/2 łyżeczki chili i kminu rzymskiego, sól, pieprz.

Reklama

1. Fasolę zalać wodą dzień przed gotowaniem, moczyć całą noc. Zmienić wodę, ugotować do miękkości, schłodzić w wodzie, w której się gotowała, odcedzić. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Papryki umyć, pokroić w paski. Czosnek posiekać.

2. Mięso usmażyć na 1 łyżce oleju. Na drugiej patelni na 1 łyżce oleju podsmażyć cebulę, dodać czosnek i paski papryki. Smażyć 10 min. Dodać drobno pokrojone pomidory z puszki wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy, przyprawić, wymieszać z mięsem.

3. Kolby rozmrozić, pokroić w cienkie plastry, dodać do podsmażonego mięsa i warzyw, dołożyć ugotowaną fasolę. W razie potrzeby dolać wody, dusić całość na wolnym ogniu przez ok. pół godziny. Przed podaniem doprawić, ozdobić kawałkami papryki.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: ● pół kg mięsa z udźca cielęcego ● puszka kukurydzy ● mały pęczek natki pietruszki ● 2 łyżki masła ● jajko ● 4 łyżki bułki tartej ● sól ● pieprz ● olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.