Reklama
  • Środa, 25 stycznia (08:05)

    Chili con carne

Składniki na 4-6 porcji: 50 dag mielonej wołowiny, po 1 puszce fasoli kidney i czarnej oraz kukurydzy, 2 puszki krojonych pomidorów, po 2 duże cebule i czerwone papryki, 15 dag wędzonego boczku, 1 papryczka chili, 2 łyżki oliwy, 100 ml bulionu wołowego, 50 ml świeżo zaparzonej kawy, 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego, 10 dag tartego żółtego sera, 1/2 pęczka natki pietruszki, sól, pieprz świeżo mielony.

Reklama

1. Papryki (słodkie i chili) umyć, usunąć nasiona, pokroić – duże w kawałki, ostrą drobniutko posiekać. Oba rodzaje fasoli i kukurydzę odsączyć z zalewy, wymieszać z paprykami.

2. W dużym garnku o grubym dnie zeszklić na oliwie obrane i drobno posiekane cebule, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy, pokrojony w kostkę boczek i mielone mięso. Smażyć chwilę, podlać gorącym bulionem i kawą, dusić pod przykryciem ok. 45 min.

3. Dodać pomidory z puszki i koncentrat, dusić ok. 10 min. Wrzucić pozostałe warzywa i dusić ok. 1 godzinę. Potrawę trzeba często mieszać, by się nie przypaliła. Na koniec posypać serem i posiekaną natką.

Przygotowanie: ok. 130 minut

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa, cebula, czerstwa bułka l szklanka mleka, pomidor, jajko, świeży ogórek, rukola, ząbek czosnku, sól, pieprz, puszka kukurydzy, olej do smażenia więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.