Reklama
  • Wtorek, 26 stycznia (15:05)

    Chili con carne z brązowym ryżem

Składniki 2 woreczki brązowego ryżu, 50 dag mielonej łopatki, puszka krojonych pomidorów (40 dag), puszka czerwonej fasoli, mała puszka kukurydzy, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, cebula, 2 łyżki oleju, po 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego i chili, łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz.

Reklama

Przygotowanie 25 min • Porcja 110 kcal • Koszt porcji ok. 3 zł • Przepis na 4 porcje

Bożena Badach z Cisia

1 Gotuję ryż w lekko osolonej wodzie.

2 Cebulę siekam i szklę na oleju, wrzucam mięso, smażę, aż zmieni kolor. Dodaję pomidory i duszę na małym ogniu ok. 15 min. Od czasu do czasu mieszam.

3 Kukurydzę osączam z zalewy, fasolę przelewam wodą na sitku. Dodaję je do mięsa razem z koncentratem pomidorowym, mieszam. Jeśli potrawa jest za gęsta, wlewam kilka łyżek wody. Dodaję przyprawy, ryż i jeszcze chwilę gotuję.

Zobacz również

  • Składniki: ● 400 g mielonego mięsa z indyka ● 2 jajka ● 1/2 cebuli ● 2 łyżki bułki tartej ● 3 papryki ● ząbek czosnku ● 1/2 l bulionu drobiowego ● 2 łyżki masła ● 2 łyżki mąki ● 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.