Reklama
  • Wtorek, 26 stycznia 2016 (15:05)

    Chili con carne z brązowym ryżem

Składniki 2 woreczki brązowego ryżu, 50 dag mielonej łopatki, puszka krojonych pomidorów (40 dag), puszka czerwonej fasoli, mała puszka kukurydzy, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, cebula, 2 łyżki oleju, po 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego i chili, łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz.

Reklama

Przygotowanie 25 min • Porcja 110 kcal • Koszt porcji ok. 3 zł • Przepis na 4 porcje

Bożena Badach z Cisia

1 Gotuję ryż w lekko osolonej wodzie.

2 Cebulę siekam i szklę na oleju, wrzucam mięso, smażę, aż zmieni kolor. Dodaję pomidory i duszę na małym ogniu ok. 15 min. Od czasu do czasu mieszam.

3 Kukurydzę osączam z zalewy, fasolę przelewam wodą na sitku. Dodaję je do mięsa razem z koncentratem pomidorowym, mieszam. Jeśli potrawa jest za gęsta, wlewam kilka łyżek wody. Dodaję przyprawy, ryż i jeszcze chwilę gotuję.

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag mielonego mięsa, cebula, pieprz, 2 ząbki czosnku, 2 cm korzenia imbiru, 1 jajko, 1/4 szkl. bułki tartej, feta, sól, po 2 łyżki posiekanej mięty, natki i kolendry, cynamon,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.