Reklama
  • Wtorek, 26 stycznia (15:05)

    Chili con carne z brązowym ryżem

Składniki 2 woreczki brązowego ryżu, 50 dag mielonej łopatki, puszka krojonych pomidorów (40 dag), puszka czerwonej fasoli, mała puszka kukurydzy, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, cebula, 2 łyżki oleju, po 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego i chili, łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz.

Reklama

Przygotowanie 25 min • Porcja 110 kcal • Koszt porcji ok. 3 zł • Przepis na 4 porcje

Bożena Badach z Cisia

1 Gotuję ryż w lekko osolonej wodzie.

2 Cebulę siekam i szklę na oleju, wrzucam mięso, smażę, aż zmieni kolor. Dodaję pomidory i duszę na małym ogniu ok. 15 min. Od czasu do czasu mieszam.

3 Kukurydzę osączam z zalewy, fasolę przelewam wodą na sitku. Dodaję je do mięsa razem z koncentratem pomidorowym, mieszam. Jeśli potrawa jest za gęsta, wlewam kilka łyżek wody. Dodaję przyprawy, ryż i jeszcze chwilę gotuję.

Zobacz również

  • •60 dag mielonego mięsa indyka •15 dag szpinaku mrożonego •2 marchewki •1 cebula •1 czerstwa bułeczka •1 jajko •1 ząbek czosnku •gałka muszkatołowa •sól, pieprz •olej do smażenia •bułka do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.