Reklama
  • Wtorek, 26 stycznia (15:05)

    Chili con carne z brązowym ryżem

Składniki 2 woreczki brązowego ryżu, 50 dag mielonej łopatki, puszka krojonych pomidorów (40 dag), puszka czerwonej fasoli, mała puszka kukurydzy, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, cebula, 2 łyżki oleju, po 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego i chili, łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz.

Reklama

Przygotowanie 25 min • Porcja 110 kcal • Koszt porcji ok. 3 zł • Przepis na 4 porcje

Bożena Badach z Cisia

1 Gotuję ryż w lekko osolonej wodzie.

2 Cebulę siekam i szklę na oleju, wrzucam mięso, smażę, aż zmieni kolor. Dodaję pomidory i duszę na małym ogniu ok. 15 min. Od czasu do czasu mieszam.

3 Kukurydzę osączam z zalewy, fasolę przelewam wodą na sitku. Dodaję je do mięsa razem z koncentratem pomidorowym, mieszam. Jeśli potrawa jest za gęsta, wlewam kilka łyżek wody. Dodaję przyprawy, ryż i jeszcze chwilę gotuję.

Zobacz również

  • Składniki na 6 sztuk. Klopsiki: 60 dag mieszanego mielonego mięsa, 1 kajzerka, 120 ml mleka do namoczenia bułki, 1 jajko, 2 łyżki keczupu, 1 i 1/2 szkl. bułki tartej do obtoczenia klopsików, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.