Reklama
  • Czwartek, 28 stycznia (13:05)

    Chrupiąca zapiekanka kartoflano-grzybowa

Składniki na 4 porcje: 80 dag ziemniaków, 75 dag pieczarek, olej, tymianek, 2 cebule, sól, 50 dag mięsa mielonego, 1-2 łyżki koncentratu pomidor., 20 dag śmietany, cukier, pieprz, 300 ml bulionu, 4 plastry boczku, 5 dag żółtego sera, papryka.

czas ok. 75 min; porcja – 790 kcal, cena 4 zł

Reklama

1 Ziemniaki wyszoruj, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj w mundurkach. Ostudź, obierz, a potem pokrój w plasterki. Tak samo posiekaj oczyszczone pieczarki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć grzyby. Usmaż na złoto.

2 Cebule obierz, poszatkuj. Pieczarki zdejmij z patelni. Wlej łyżkę oleju, wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj mięso mielone. Chwilę smaż razem, a potem dodaj koncentrat pomidorowy.

3 Gdy mięso się poddusi, z powrotem wrzuć na patelnię pieczarki. Wlej śmietanę wymieszaną z lekko podgrzanym bulionem (może być z kostki). Duś całość na średnim ogniu około 5 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz mieloną słodką papryką.

4 Ziemniaki ułóż w formie. Wylej masę mięsno-pieczarkową. Na niej rozłóż boczek. Posyp łyżką otartego tymianku i startym serem. Zapiekaj 30 min w 180 st.

Świat kobiety
Więcej na temat:ziemniaki | zapiekanka

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 50 dag mielonego mięsa, 1 jajko, 1 czerstwa bułka kajzerka, 2 cebule, 75 dag grzybów, 1-2 ząbki czosnku, ¼ szklanki wytrawnego białego wina, 250 ml śmietanki kremówki 30... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.