Reklama
  • Czwartek, 28 stycznia (13:05)

    Chrupiąca zapiekanka kartoflano-grzybowa

Składniki na 4 porcje: 80 dag ziemniaków, 75 dag pieczarek, olej, tymianek, 2 cebule, sól, 50 dag mięsa mielonego, 1-2 łyżki koncentratu pomidor., 20 dag śmietany, cukier, pieprz, 300 ml bulionu, 4 plastry boczku, 5 dag żółtego sera, papryka.

czas ok. 75 min; porcja – 790 kcal, cena 4 zł

Reklama

1 Ziemniaki wyszoruj, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj w mundurkach. Ostudź, obierz, a potem pokrój w plasterki. Tak samo posiekaj oczyszczone pieczarki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć grzyby. Usmaż na złoto.

2 Cebule obierz, poszatkuj. Pieczarki zdejmij z patelni. Wlej łyżkę oleju, wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj mięso mielone. Chwilę smaż razem, a potem dodaj koncentrat pomidorowy.

3 Gdy mięso się poddusi, z powrotem wrzuć na patelnię pieczarki. Wlej śmietanę wymieszaną z lekko podgrzanym bulionem (może być z kostki). Duś całość na średnim ogniu około 5 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz mieloną słodką papryką.

4 Ziemniaki ułóż w formie. Wylej masę mięsno-pieczarkową. Na niej rozłóż boczek. Posyp łyżką otartego tymianku i startym serem. Zapiekaj 30 min w 180 st.

Świat kobiety
Więcej na temat:ziemniaki | zapiekanka

Zobacz również

  • •60 dag mielonego mięsa indyka •15 dag szpinaku mrożonego •2 marchewki •1 cebula •1 czerstwa bułeczka •1 jajko •1 ząbek czosnku •gałka muszkatołowa •sól, pieprz •olej do smażenia •bułka do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.