Reklama
  • Piątek, 12 lutego (08:05)

    Delikatne pulpeciki

Składniki: 50 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, jajko, 2 duże gałązki świeżego lubczyku, 2 ugotowane marchwie ugotowana pietruszka, 3-4 łyżki bułki tartej, 3/4 opak. ziołowego serka topionego (7,5 dag), 3 łyżki majeranku, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki soli, 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie 50 min • Porcja 140 kcal • Przepis na 4-6 porcji

Reklama

1. Do mięsa dodaję jajko, zmieloną lub zmiksowaną pietruszkę, drobno pokrojone marchwie, posiekaną gałązkę lubczyku (tylko liście), bułkę tartą. Całość dokładnie wyrabiam i formuję małe kulki.

2. Zagotowuję wodę z solą. Na wrzącą ostrożnie wkładam pulpeciki i gotuję ok. 20 min. Wyjmuję je, a na wywarze robię sos.

3. Do gotującego się wywaru wrzucam serek, mieszam, aż się rozpuści, dodaję przyprawy oraz pozostałe posiekane liście lubczyku i natkę pietruszki. Mąkę ziemniaczaną łączę z małą ilością zimnej wody i, mieszając, zagęszczam tym sos. Pulpeciki wkładam do sosu i gotuję 5 minut.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Więcej na temat:delikatne | przepis | pulpeciki | Delikatna

Zobacz również

  • Składniki: na 6 porcji: 20 dag soczewicy, mniejsza dynia hokkaido, 3 ząbki czosnku, około 4 łyżek oleju, kilka gałązek tymianku , 4 pomidory, sól, pieprz, troszkę tłuczonego kminku i cynamonu,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.