Reklama
  • Czwartek, 12 marca 2015 (13:00)

    Drobiowe pulpety do rosołu

Skład na 6 porcji: ● 250 g piersi kurczaka lub indyka ● mały ząbek czosnku ● sól i pieprz ● po szczypcie imbiru i chili w proszku ● 1 jajko ● 1 łyżka bułki tartej ● 1 łyżka zimnej wody ● 2 l rosołu, bulionu drobiowego lub wywaru z warzyw ● makaron nitki

Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 1,20 zł

1. Mięso i czosnek mielimy. Dodajemy jajko, sól, pieprz, imbir, chili w proszku i bułkę tartą. Wyrabiamy, aż składniki się połączą w jednolitą masę. Wlewamy jedną łyżkę zimnej wody, którą dokładnie wgniatamy w mięsną masę. 2. Mięso schładzamy w lodówce, dzięki czemu nie będzie się kleić przy dalszej obróbce. Następnie formujemy kulki zwilżonymi zimną wodą rękami, przeznaczając na każdy pulpecik jedną czubatą łyżeczkę masy. 3. Pulpeciki wrzucamy na 7-8 minut do gotującego się rosołu lub bulionu. Zupę podajemy z pulpetami i ugotowanym wcześniej makaronem.

Reklama

Więcej na temat:Pulpety

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag mięsa mielonego wołowego lub drobiowego, 30 dag grzybów (leśnych lub pieczarek), 500 ml bulionu, 150 ml gęstej śmietany 18 proc., 1 duża cebula, 1 jajko, 4 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.