Reklama
  • Czwartek, 12 marca 2015 (13:00)

    Drobiowe pulpety do rosołu

Skład na 6 porcji: ● 250 g piersi kurczaka lub indyka ● mały ząbek czosnku ● sól i pieprz ● po szczypcie imbiru i chili w proszku ● 1 jajko ● 1 łyżka bułki tartej ● 1 łyżka zimnej wody ● 2 l rosołu, bulionu drobiowego lub wywaru z warzyw ● makaron nitki

Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 1,20 zł

1. Mięso i czosnek mielimy. Dodajemy jajko, sól, pieprz, imbir, chili w proszku i bułkę tartą. Wyrabiamy, aż składniki się połączą w jednolitą masę. Wlewamy jedną łyżkę zimnej wody, którą dokładnie wgniatamy w mięsną masę. 2. Mięso schładzamy w lodówce, dzięki czemu nie będzie się kleić przy dalszej obróbce. Następnie formujemy kulki zwilżonymi zimną wodą rękami, przeznaczając na każdy pulpecik jedną czubatą łyżeczkę masy. 3. Pulpeciki wrzucamy na 7-8 minut do gotującego się rosołu lub bulionu. Zupę podajemy z pulpetami i ugotowanym wcześniej makaronem.

Reklama

Rewia
Więcej na temat:Pulpety

Zobacz również

  • Składniki: ● 400 g mielonego mięsa z indyka ● 2 jajka ● 1/2 cebuli ● 2 łyżki bułki tartej ● 3 papryki ● ząbek czosnku ● 1/2 l bulionu drobiowego ● 2 łyżki masła ● 2 łyżki mąki ● 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.