Reklama
  • Wtorek, 2 lutego (13:00)

    Drobiowy frykas z piure

Składniki na 6 porcji. Mięso: 50 dag mięsa mielonego z indyka, 20 dag wędzonego boczku, 1 marchew, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżka masła klarowanego, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżka musztardy, olej. Piure: 50 dag ziemniaków, 30 dag kalafiora, 1 średni seler, 1 pietruszka, 2 łyżki masła, 1 łyżka gęstej śmietany, 1 jajko, 3 łyżki startego sera typu parmezanu, gałka muszkatołowa, pieprz, sól.

1. Marchew obierz, zetrzyj, podsmaż na maśle. Dodaj pokrojony boczek i sos sojowy. Wrzuć mięso, a gdy lekko się podsmaży, dodaj paprykę i musztardę. Podgrzewaj ok. 7 min. Przełóż do miseczki.

Reklama

2. W osolonej wodzie ugotuj obrane ziemniaki, seler i pietruszkę. Oddzielnie ugotuj kalafior.

Warzywa odcedź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Wymieszaj z masłem, śmietaną, roztrzepanym jajkiem i serem.

Przypraw do smaku muszkatem i pieprzem – soli nie potrzeba, bo ser jest wystarczająco słony. Wyrób na gładkie piure.

3. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem, wyłóż mięso. Piure warzywne przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Wyciśnij na mięso efektowne rozetki. Naczynie przykryj folią aluminiową. Piecz 20 min w 200ºC. Zdejmij folię i piecz jeszcze 10 min.

Naj
Więcej na temat:piure | z

Zobacz również

  • Tagliatelle z mięsem mielonym po grecku

    Składniki: 30 dag mięsa mielonego wieprzowego, 10 dag pieczarek, cebula, młoda cukinia, 2 łyżki keczupu, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 100 ml bulionu, łyżeczka ziół prowansalskich, 10 czarnych... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.