Reklama
  • Wtorek, 22 marca (14:05)

    Falbanki z klopsikami z mielonego mięsa

Na klopsiki: 60 dag mieszanego mielonego mięsa, 1 jajko, 1 czerstwa kajzerka, 125 ml mleka, 1 cebula, 5 dag parmezanu. Na ciasto: 40 dag mąki pszennej, 3 dag świeżych drożdży, szczypta cukru, 5-6 łyżek oliwy, granulowany czosnek, gałka muszkatołowa. Dodatki: sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie.

1. Przygotuj ciasto: drożdże rozetrzyj z cukrem i odrobiną ciepłej wody. Domieszaj tyle mąki, by powstał gęsty zaczyn. Odstaw go pod przykryciem do wyrośnięcia.

Reklama

2. Pozostałą mąkę wsyp do miseczki. Dodaj 1/3 łyżeczki soli, granulowany czosnek oraz gałkę muszkatołową. Dołóż zaczyn. Wlej oliwę. Wyrób, dolewając tyle ciepłej wody, by powstało elastyczne, gładkie ciasto. Odstaw je na 40 minut w ciepłe miejsce, by ładnie wyrosło.

W tym czasie kajzerkę namocz w mleku i odciśnij. Parmezan drobno zetrzyj. Cebulę obierz i posiekaj. Bułeczkę wymieszaj z mielonym mięsem. Dodaj jajko oraz parmezan i cebulkę. Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Wyrób. Z masy uformuj 12 niewielkich klopsików.

3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, podziel na 6 porcji, uformuj z nich wałeczki. Każdy nabij razem z 2 klopsikami na długi patyczek. Uformuj falbankę. Szaszłyki piecz 30 minut w 180°C. Podawaj np. z sałatką.

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 2 młode kalafiory, 1 kg mieszanego mielonego mięsa, 2 jajka, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/2 łyżeczki mielonej papryczki chili, 1... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.