Reklama
  • Środa, 26 lutego 2014 (08:00)

    Faszerowana papryka

Składniki na 4-8 porcji: 8 papryk, 40 dag mielonego mięsa, 1/2 szklanki ryżu, 2 łyżki oleju, 1 jajko, ząbek czosnku, 2 cebule, majeranek, pieprz, sól, 4 łyżki siekanej zieleniny, 1/2 litra sosu pomidorowego, 1/2 litra bulionu.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Papryki umyć, przekroić na połówki, oczyścić z gniazd nasiennych. Ryż umyć na sitku, wsypać do wrzącej, osolonej wody, ugotować na półmiękko, nie mieszając. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na tłuszczu, tak by była szklista.

Do mięsa dodać przestudzony ryż, jajko, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, zieleninę, sól i pieprz. Starannie wymieszać.

Reklama

Połówki papryk napełniać farszem i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Sos pomidorowy wymieszać z bulionem, przyprawić, wlać do naczynia. Całość zapiekać w temperaturze 180ºC około 40 minut.

Nasza rada

Podawać z domowymi frytkami lub kawałkami pieczonych ziemniaków i z sosem pomidorowym doprawionym oregano i czosnkiem.

Przygotowanie: ok. 65 minut

Twoje Imperium
Więcej na temat:papryka

Zobacz również

  • Tagliatelle z mięsem mielonym po grecku

    Składniki: 30 dag mięsa mielonego wieprzowego, 10 dag pieczarek, cebula, młoda cukinia, 2 łyżki keczupu, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 100 ml bulionu, łyżeczka ziół prowansalskich, 10 czarnych... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.