Reklama
  • Piątek, 28 marca 2014 (14:05)

    Faszerowana papryka

Składniki na 4 porcje: 8 strąków papryki, 10 dag ryżu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 30 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, 1 średnia cebula, 10 dag pieczarek, 10 dag startego sera żółtego, np. gouda, 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki, sól, pieprz, olej do smażenia, 4 łyżeczki posiekanego koperku.

Przygotowanie:

1. Z papryk odetnij górne części, usuń gniazda nasienne, dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Cebulę drobno posiekaj. Pieczarki umyj, pokrój w kostkę. Ryż ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. 2. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę. Następnie dodaj pieczarki i smaż póki cały płyn nie odparuje. Warzywa przełóż do innego naczynia. Na tej samej patelni, w niewielkiej ilości oleju, usmaż mięso. Po 5 minutach dodaj koncentrat pomidorowy, mielone papryki i duś całość jeszcze 3 min. 3. Gdy mięso wystygnie, dodaj do niego ryż, cebulę oraz pieczarki i dokładnie wymieszaj. Tak przygo- towanym farszem napełnij wszystkie papryki. 4. Do naczynia żaroodpornego wlej szklankę wody i ułóż papryki. Piecz w temperaturze 180° C przez ok. 40 min. Na 10 minut przed końcem pieczenia, papryki posyp startym żółtym serem. Po upieczeniu paprykę udekoruj koperkiem i podawaj ze świeżym pieczywem lub ziemniakami.

Reklama

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 380  kilokalorii.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:papryka

Zobacz również

  • Składniki: ● 400 g mielonego mięsa z indyka ● 2 jajka ● 1/2 cebuli ● 2 łyżki bułki tartej ● 3 papryki ● ząbek czosnku ● 1/2 l bulionu drobiowego ● 2 łyżki masła ● 2 łyżki mąki ● 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.