Reklama
  • Poniedziałek, 11 sierpnia 2014 (11:00)

    Fenkuły z mięsem i marchewką

Składniki na 4 porcje 250 ml bulionu warzywnego (z kostki), 250 ml soku pomidorowego, sól, pieprz, 15 dag ryżu, 2 pomidory, 2 fenkuły (koper włoski), gałka muszkatołowa, 20 dag marchewki, 1 cebula, 1 łyżka oleju, 20 dag mieszanego mielonego mięsa, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 4 dag parmezanu, szczypiorek i natka pietruszki do dekoracji

Reklama

CZAS PRZYGOTOWANIA: około 40 minut

1 Bulion wymieszać z sokiem pomidorowym i zagotować. Przyprawić solą i pieprzem. Wsypać ryż, gotować 20 minut.

Pomidory rozkroić, usunąć pestki, pokroić w kosteczkę. Wrzucić do ryżu pod koniec gotowania.

2 Fenkuły oczyścić, opłukać, przekroić wzdłuż. Gotować 12 minut w wodzie przyprawionej gałką muszkatołową. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać.

3 Cebulę i marchew lekko zrumienić na rozgrzanym oleju. Dołożyć mielone mięso oraz koncentrat pomidorowy. Smażyć dalej, aż mięso ładnie się zrumieni. Pod koniec przyprawić solą i pieprzem.

Farsz nałożyć do fenkułów. Ułożyć je na pomidorowym ryżu. Posypać grubo startym parmezanem. Danie udekorować natką pietruszki i szczypiorkiem.

Życie na gorąco
Więcej na temat:bulion | farsz | z | cebula | Fenkuł z mięsem | mięsa | mięso

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: produkty podstawowe: 50 dag mielonego mięsa z indyka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 4-5 łyżek zimnej wody produkty na sos : 250 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, 1... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.