Reklama
  • Poniedziałek, 7 listopada 2016 (15:05)

    Frykadelki po grecku

1 kg dojrzałych pomidorów, 2 cebule, 50 dag mieszanego mielonego mięsa, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 10 dag owczego sera, 1/2 pęczka tymianku, 2 łyżki oleju, sól, świeżo mielony biały pieprz, słodka papryka w proszku.

1 Pomidory umyj, skórkę ponakłuwaj w kilku miejscach. Potem włóż je do wrzącej wody. Po chwili wyjmij, lekko przestudź, usuń skórkę i pestki. Miąższ pokrój na spore kawałki. Cebule obierz, posiekaj, połowę wymieszaj z mięsem. Dodaj jajko oraz bułkę tartą i 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Wyrób masę. Ser pokrój w kostkę. Tymianek opłucz, osusz, drobno posiekaj, wymieszaj z serem.

Reklama

2 Z mięsnej masy uformuj 8 niewielkich placuszków. Na każdym połóż porcję sera z tymiankiem. Zlep, formując równe kulki.

3 Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, włóż frykadelki, smaż je 15 minut, często obracając, aby zrumieniły się równomiernie.

4 W garnku rozgrzej resztę oleju, zeszklij na nim pozostałą cebulę. Dodaj pomidory i resztę koncentratu. Sos zagotuj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Polej frykadelki, podawaj z dodatkiem np. ziemniaków.

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 4 bardzo duże czerwone cebule, 40 dag mielonego mięsa indyka (ew. mieszanego mielonego mięsa), 20 dag wędzonego boczku, 1 jajko, 1 czerstwa kajzerka, 1 marchewka, 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.