Reklama
  • Środa, 16 grudnia 2015 (11:00)

    Frykadelki po meksykańsku

Składniki na 4 porcje: 1 średnia cebula, 1 puszka (425 ml) sałatki meksykańskiej z fasolą i kukurydzą, 75 dag mieszanego mielonego mięsa, 2 łyżki bułki tartej, 1 jajko, 1 łyżka pasty typu ajvar, sól, pieprz, 50 dag pomidorów, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek kolendry, 2 łyżki oliwy, 10 dag chipsów kukurydzianych, słodka czerwona papryka w proszku

1. Cebulę obrać, posiekać. Sałatkę meksykańską osączyć z zalewy. Mielone mięso wymieszać z cebulą, bułką tartą, jajkiem, sałatką i ajvarem. Przyprawić solą i pieprzem. Wyrobić. Z masy mięsnej uformować 4 owalne frykadelki. Ułożyć je na blasze z piekarnika wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 35-45 minut.

Reklama

2. Pomidory rozkroić, oczyścić z pestek, miąższ pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Kolendrę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, oderwać listki, trochę zostawić do dekoracji, a resztę drobno pokroić.

3. Pomidory wymieszać z czosnkiem, kolendrą i oliwą. Powstałą salsę (rodzaj sosu) przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Gotowe frykadelki podawać z salsą pomidorową. Udekorować odłożoną kolendrą. Jako dodatek do potrawy serwować kukurydziane chipsy.

Przygotowanie około 60 min.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: ● 400 g mielonego mięsa z indyka ● 2 jajka ● 1/2 cebuli ● 2 łyżki bułki tartej ● 3 papryki ● ząbek czosnku ● 1/2 l bulionu drobiowego ● 2 łyżki masła ● 2 łyżki mąki ● 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.