Reklama
  • Wtorek, 14 października 2014 (11:05)

    Frykadelki z owczym serem

Składniki (na 4 porcje) : 60 dag mieszanego mielonego mięsa, 40 dag pomidorków, 2 cebule, 1/2 pęczka bazylii, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, 10 dag owczego sera (np. fety), 2 łyżki oliwy, 20 dag mieszanki ryżu białego i dzikiego, 1/2 szkl. bulionu warzywnego (z kostki), sól, pieprz.

1. Pomidorki umyj, potnij na połówki. Cebule obierz, jedną pokrój w piórka. Bazylię opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek i posiekaj je. Drugą cebulę posiekaj, wymieszaj z mięsem. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jajko i tartą bułkę. Masę przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Owczy ser potnij na 8 kawałków.

Reklama

2. Z mięsnej masy uformuj 8 kotletów. Do środka każdego wciśnij kawałek sera. Na patelni rozgrzej olej. Włóż frykadelki. Smaż je przez 10 minut. Często obracaj, aby ładnie zrumieniły się ze wszystkich stron.

3. Ryż ugotuj w lekko posolonej wodzie. Usmażone kotlety zdejmij z patelni. Trzymaj w cieple, aby nie wystygły. Na tym samym tłuszczu podsmaż piórka cebuli oraz połówki pomidorów. Podlej bulionem. Duś kilka minut, aż będą miękkie.

Pod koniec warzywa oprósz solą oraz pieprzem i wymieszaj z posiekaną bazylią. Ryż odcedź, osącz na sitku, wyłóż na talerze. Na ryżu połóż frykadelki, dołóż sos z duszonymi pomidorami i cebulą.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:d | z | ser

Zobacz również

  • •60 dag mielonego mięsa indyka •15 dag szpinaku mrożonego •2 marchewki •1 cebula •1 czerstwa bułeczka •1 jajko •1 ząbek czosnku •gałka muszkatołowa •sól, pieprz •olej do smażenia •bułka do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.