Reklama
  • Wtorek, 14 października 2014 (11:05)

    Frykadelki z owczym serem

Składniki (na 4 porcje) : 60 dag mieszanego mielonego mięsa, 40 dag pomidorków, 2 cebule, 1/2 pęczka bazylii, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, 10 dag owczego sera (np. fety), 2 łyżki oliwy, 20 dag mieszanki ryżu białego i dzikiego, 1/2 szkl. bulionu warzywnego (z kostki), sól, pieprz.

1. Pomidorki umyj, potnij na połówki. Cebule obierz, jedną pokrój w piórka. Bazylię opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek i posiekaj je. Drugą cebulę posiekaj, wymieszaj z mięsem. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jajko i tartą bułkę. Masę przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Owczy ser potnij na 8 kawałków.

Reklama

2. Z mięsnej masy uformuj 8 kotletów. Do środka każdego wciśnij kawałek sera. Na patelni rozgrzej olej. Włóż frykadelki. Smaż je przez 10 minut. Często obracaj, aby ładnie zrumieniły się ze wszystkich stron.

3. Ryż ugotuj w lekko posolonej wodzie. Usmażone kotlety zdejmij z patelni. Trzymaj w cieple, aby nie wystygły. Na tym samym tłuszczu podsmaż piórka cebuli oraz połówki pomidorów. Podlej bulionem. Duś kilka minut, aż będą miękkie.

Pod koniec warzywa oprósz solą oraz pieprzem i wymieszaj z posiekaną bazylią. Ryż odcedź, osącz na sitku, wyłóż na talerze. Na ryżu połóż frykadelki, dołóż sos z duszonymi pomidorami i cebulą.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:d | z | ser

Zobacz również

  • Składniki: włoszczyzna (4 marchewki, 3 pietruszki – korzeń + natka, seler – korzeń + liście, por) ● ok. 300 g ziemniaków ● mieszanka mroż. warzyw, np. z groszkiem, fasolką szparagową (ew. czerwoną... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.