Reklama
  • Środa, 2 marca (11:05)

    Frykadelki z owczym serem

Składniki: 50 dag mieszanego mielonego mięsa, 2 cebule, 1 jajko, 2 łyżki tartej bułki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 10 dag owczego sera, 1/2 pęczka tymianku, 2 łyżki oleju, 2 puszki pomidorów w kawałkach, sól, biały pieprz, słodka papryka w proszku.

Cebule obierz, posiekaj, połowę wymieszaj z mięsem. Dodaj jajko oraz tartą bułkę i 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Przypraw solą, pieprzem i słodką papryką. Wyrób masę.

Ser pokrój w kostkę. Tymianek opłucz, osusz, posiekaj, wymieszaj z serem. Z mięsnej masy uformuj 8 niewielkich placuszków. Na każdym połóż porcję sera z tymiankiem. Zlep, formując kulki.

Reklama

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, włóż frykadelki, smaż je 15 minut, często obracając, aby zrumieniły się równomiernie.

W garnku rozgrzej resztę oleju, zeszklij na nim pozostałą cebulę. Dodaj pomidory i resztę koncentratu. Sos zagotuj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Polej frykadelki, podawaj z dodatkiem np. ziemniaków.

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 1 kg młodych porów, 2 czubate łyżki masła, 20 dag serka topionego, 8 łyżek bułki tartej, 150 ml mleka, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 kg mieszanego mielonego mięsa, 1 jajko,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.