Reklama
  • Wtorek, 3 czerwca 2014 (12:05)

    Frykadelki zapiekane z serem

Składniki na 4 porcje: 75 dag ziemniaków, 40 dag białej kapusty, 1 czerstwa bułeczka 20 dag marchewki 6 łyżek octu winnego, 1 łyżeczka cukru, pieprz, 1 cebula, 1 jajko, sól 40 dag mieszanego mielonego mięsa, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 7-8 łyżek oleju, 10 dag bryndzy, 2 gałązki tymianku papryczki peperoni i natka pietruszki od dekoracji

Przygotowanie: Ziemniaki obrać, gotować 15 minut w posolonej wodzie. Odcedzić, przestudzić, przekroić na pół. Bułkę namoczyć. Liście kapusty grubo poszatkować.

Reklama

Marchew obrać, grubo zetrzeć i wymieszać z kapustą. Ocet zagotować. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Zalać nim rozdrobnione warzywa. 2Cebulę obrać, posiekać, wymieszać z mielonym mięsem. Dodać odciśniętą bułkę, jajko i koncentrat pomidorowy. Przyprawić na pikantnie pieprzem i solą. Dobrze wyrobić.

Uformować 8 owalnych kotletów, lekko je spłaszczyć. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Kłaść kotlety, smażyć 8 minut, obracając. Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć na nich połówki ziemniaków. Oprószyć pieprzem. 3Frykadelki ułożyć na blasze. Posypać pokruszoną bryndzą i posiekanym tymiankiem.

Wstawić do rozgrzanego piekarnika, ustawionego na funkcję grillowanie. Wcześniej przygotowaną sałatkę polać resztą oleju, wymieszać i ewentualnie przyprawić. Podawać z ziemniaczkami do frykadelków. Gotowe danie udekorować papryczkami peperoni i natką pietruszki.

Czas przygotowania: około 50 minut

Życie na gorąco
Więcej na temat:ziemniaki | z | cebula

Zobacz również

  • Składniki: na 6 porcji: 20 dag soczewicy, mniejsza dynia hokkaido, 3 ząbki czosnku, około 4 łyżek oleju, kilka gałązek tymianku , 4 pomidory, sól, pieprz, troszkę tłuczonego kminku i cynamonu,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.