Reklama
  • Środa, 26 października 2016 (13:05)

    Frykas rzymski z kosteczkami fety

80 dag mieszanego mielonego mięsa, 30 dag sera feta, 2 kromki chleba tostowego, 1 ząbek czosnku, 5 dag startego żółtego sera (np. gouda), 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 1 jajko, sól, mielony czarny pieprz, tłuszcz do posmarowania formy, kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji.

1 Czosnek obierz, drobno pokrój lub przeciśnij przez praskę. Tosty namocz w zimnej wodzie, odciśnij, wymieszaj w miseczce z mielonym mięsem. Dodaj starty żółty ser, koncentrat pomidorowy, czosnek oraz jajko. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Dobrze wyrób mięsną masę. Wilgotnymi rękoma uformuj z niej owalną pieczeń i ułóż w posmarowanej tłuszczem żaroodpornej formie.

2 Fetę pokrój w średniej wielkości kosteczkę. Wzdłuż pieczeni zrób krawędzią dłoni głęboki rowek. Nałóż do niego kosteczki fety, delikatnie zlep brzegi.

Reklama

3 Pieczeń wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz 75 minut. Ew. pod koniec pieczenia mięso przykryj kawałkiem folii aluminiowej, aby wierzch zbytnio się nie przyrumienił.

4 Natkę pietruszki opłucz, osusz, oderwij listki. Posyp nimi gotową pieczeń. Mięso podawaj z piure ziemniaczanym oraz surówką z sezonowych warzyw.

✔Musztardowy z miodem

Wymieszaj pół szklanki musztardy francuskiej (z całymi ziarenkami gorczycy) z 1 szklanką majonezu. Połącz z 1 łyżką płynnego miodu oraz odrobiną sosu sojowego. Sos przypraw do smaku pieprzem i sokiem wyciśniętym z cytryny.

✔Ziołowy na jogurcie

Opłucz, osusz i bardzo drobno posiekaj po pół pęczka koperku, szczypiorku i bazylii. Dodaj prze- ciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i 1 łyżeczkę posiekanych ziarenek marynowanego zielonego pieprzu.

Składniki połącz z 8-10 łyż- kami gęstego jogurtu naturalnego. Przypraw do smaku białym pieprzem oraz odrobiną soku z cytryny.

✔Żurawinowy z chrzanem

Utrzyj 6–7 łyżek startego chrzanu z 2 łyżkami majonezu, 3 łyżkami gęstej śmietany i 5 łyżkami żurawiny do mięs. Domieszaj 2 łyżki półsłod kiego czerwonego wina. Sos dopraw szczyptą cukru i białego pieprzu. Przed podaniem mocno schłodź.

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 25 dag ryżu na risotto, 3 szalotki, 5 łyżek oliwy, 3 dag suszonych grzybów, 150 ml bulionu, 200 ml białego wytrawnego wina, 6 pomidorów suszonych, 10 dag parmezanu, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.