Reklama
  • Wtorek, 27 grudnia 2016 (15:00)

    Frykas z mięsa mielonego, cieciorki i fety

Składniki na 4 porcje: 1 puszka cieciorki (albo białej fasoli), 60 dag mieszanego mięsa mielonego, 1 cebula, 1 duża czerwona papryka, 1 zielona papryczka chili, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki mielonego kminku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/2 pęczka natki pietruszki, 20 dag sera feta.

Reklama

1. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Paprykę umyj, wytrzyj i przekrój na pół. Usuń środki z pestkami. Miąższ potnij w dość cienkie paseczki. Zieloną papryczkę chili także umyj i oczyść z pestek, a następnie drobno posiekaj.

2. Cieciorkę przesyp na durszlak, przelej zimną wodą i pozostaw, by dobrze ociekła.

3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wsyp cebulę, czosnek i chili, zeszklij warzywa. Dodaj mięso mielone i mieszając, smaż, aż zrumieni się, a woda wyparuje. Wtedy dołóż koncentrat pomidorowy i pokrojoną czerwoną paprykę.

4. Składniki na patelni przy- praw solą, mielonym pieprzem oraz kminkiem. Smaż kilka minut, by papryka zmiękła. Dołóż cieciorkę, wymieszaj i duś potrawkę jeszcze 2–3 min. Pod koniec ew. przypraw ją jeszcze pieprzem.

5. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj. Fetę pokrusz. Gotowe danie posyp zieleniną i serem. Podawaj np. z tostami.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: ● pół kg mięsa z udźca cielęcego ● puszka kukurydzy ● mały pęczek natki pietruszki ● 2 łyżki masła ● jajko ● 4 łyżki bułki tartej ● sól ● pieprz ● olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.