Reklama
  • Wtorek, 6 stycznia 2015 (08:05)

    Gołąbki na ostro

Składniki na 6 porcji: ● kilogram mięsa mielonego wołowego ● 3 woreczki brązowego ryżu ● 2 litry warzywnego bulionu ● cebula ● jajko ● sól ● pieprz ● kapusta włoska ● sos pomidorowy w kartoniku ● papryczka czuszka ● łyżka mąki ● olej ● suszona bazylia ● oregano ● papryka słodka.

❶ Ryż ugotuj w osolonym wrzątku według opisu na opakowaniu. Gdy ostygnie, wymieszaj go z mięsem, jajkiem, solą i pieprzem.

Reklama

❷ Kapustę podgotuj, by zmiękła, po czym delikatnie oddziel liście od głąba.

❸ Na każdym ułóż po porcji farszu i zwiń je ściśle.

❹ Na dnie dużego garnka rozłóż kilka liści kapusty, a na nich umieść gołąbki. Zalej je bulionem, dopraw solą, pieprzem oraz bazylią i oregano. Gotuj około 40 minut.

❺ Na koniec podgrzej sos pomidorowy wymieszany z mąką i pokrojoną czuszką. Dolej go do garnka z gołąbkami i po chwili podawaj.

Telemax
Więcej na temat:na | gołąbki

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag boczku, 50 dag mięsa mielonego, jajko, 50 dag ma łych ziemniaków, szczypiorek, pół szklanki bułki tartej, pieprz, cukinia, kilka koktajlowych pomidorków, sól, olej, jogurt, natka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.