Reklama
  • Wtorek, 6 stycznia 2015 (08:05)

    Gołąbki na ostro

Składniki na 6 porcji: ● kilogram mięsa mielonego wołowego ● 3 woreczki brązowego ryżu ● 2 litry warzywnego bulionu ● cebula ● jajko ● sól ● pieprz ● kapusta włoska ● sos pomidorowy w kartoniku ● papryczka czuszka ● łyżka mąki ● olej ● suszona bazylia ● oregano ● papryka słodka.

❶ Ryż ugotuj w osolonym wrzątku według opisu na opakowaniu. Gdy ostygnie, wymieszaj go z mięsem, jajkiem, solą i pieprzem.

Reklama

❷ Kapustę podgotuj, by zmiękła, po czym delikatnie oddziel liście od głąba.

❸ Na każdym ułóż po porcji farszu i zwiń je ściśle.

❹ Na dnie dużego garnka rozłóż kilka liści kapusty, a na nich umieść gołąbki. Zalej je bulionem, dopraw solą, pieprzem oraz bazylią i oregano. Gotuj około 40 minut.

❺ Na koniec podgrzej sos pomidorowy wymieszany z mąką i pokrojoną czuszką. Dolej go do garnka z gołąbkami i po chwili podawaj.

Telemax
Więcej na temat:na | gołąbki

Zobacz również

  • Tagliatelle z mięsem mielonym po grecku

    Składniki: 30 dag mięsa mielonego wieprzowego, 10 dag pieczarek, cebula, młoda cukinia, 2 łyżki keczupu, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 100 ml bulionu, łyżeczka ziół prowansalskich, 10 czarnych... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.