Reklama
  • Piątek, 25 marca (08:05)

    Gołąbki w sosie słodko-ostrym

Skład na 4 porcje: ● 400 g mielonego mięsa ● cebula ● łyżka musztardy ● sucha kajzerka ● 400 g białej kapusty ● jajko ● puszka ananasów ● 300 ml warzywnego bulionu ● mały koncentrat pomidorowy ● 150 g mrożonego groszku ● łyżeczka mąki ziemniaczanej ● 6 gałązek świeżej kolendry ● pieprz i sól ● 2–3 papryczki chili

1. Do mięsa dodajemy namoczoną i odsączoną bułkę, obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, musztardę, sól oraz pieprz i wyrabiamy. Z mięsnej masy formujemy lekko wydłużone, nieduże klopsy.

2. Liście kapusty obgotowujemy przez ok. 8 minut w wodzie, a następnie odsączamy. Mięso zawijamy dość ścisło w liście i układamy w garnku. Zalewamy warzywnym bulionem i gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 minut.

Reklama

3. Ugotowane gołąbki wykładamy na talerz. Ananasy odsączamy z zalewy, którą dodajemy do wywaru. Plastry ananasa kroimy w kostkę i razem z groszkiem, pokrojoną papryczką chili oraz pozostałymi liśćmi kapusty, posiekanymi w paski, wrzucamy do wywaru. Gotujemy ok. 15 minut.

Na koniec dodajemy koncentrat i łyżkę mąki ziemniaczanej, doprawiamy pieprzem, solą, posiekaną kolendrą i zagotowujemy. Przekładamy gołąbki do sosu, dusimy jeszcze ok. 5 minut. Podajemy z ryżem.

Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 3,90 zł.

Wartość odżywcza porcji 620 kcal Białko 30 g/Tłuszcz 28 g/Węglowodany 78 g.

Rewia

Zobacz również

  • Mięso: 40 dag mięsa mielonego • jajko • kajzerka • pół szklanki mleka • kilka łyżek bułki tartej • cebula • 4 dymki • olej. Dodatki: 4 rzodkiewki • 15 dag sera mozzarella • 15 dag wędzonego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.