Reklama
  • Środa, 4 marca 2015 (15:00)

    Gołąbki z czerwoną soczewicą

Składniki: Duża kapusta pekińska, 30 dag mięsa mielonego wieprzowego, 20 dag czerwonej soczewicy, 20 dag białego ryżu (2 torebki), 200 ml rosołu drobiowego lub bulionu z kostki, sól, pieprz, słodka i ostra papryka . Sos pomidorowy, 40 dag przecieru pomidorowego, 2 szklanki wody, 4 łyżki śmietany 18 proc., 2 łyżki masła, łyżka suszonej bazylii, sól, pieprz.

1 Kapustę gotuję tak długo, aż zmięknie. Wyjmuję ją z garnka, odsączam z niej wodę i studzę.

Reklama

2 Mięso dokładnie mieszam z ryżem, soczewicą, rosołem albo bulionem (według uznania) oraz przyprawami. Z miękkiej kapusty odrywam pojedyncze liście. Na każdym, od ich szerszej strony, kładę porcję farszu – formuję małe kotleciki. Zawijam do środka najpierw boki liści, a następnie robię z nich ruloniki.

3 W garnku rozgrzewam masło, dodaję przecier i podsmażam go, co chwila mieszając, żeby nie przywarł do dna. Wlewam wodę, wsypuję przyprawy (do smaku), mieszam, doprowadzam do zagotowania.

4 Układam ciasno gołąbki w naczyniu żaroodpornym, zalewam je sosem pomidorowym (jeśli nie są całkiem zakryte, dolewam wody). Piekę je 90 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C, aż sos stanie się bardzo gęsty.

Przygotowanie 120 min • Porcja 300 kcal • Koszt porcji ok. 1,20 gr • Przepis na 16 porcji

Martyna Kuźma z Węgrowa

Więcej na temat:z | gołąbki | martyna | przepis | koszt | ku | mi | UK

Zobacz również

  • Składniki (4 porcje): ● 400 g dyni ● 100 ml mleka ● duża pierś kurczaka ● garść ryżu ● łyżka posiekanej natki pietruszki ● średnia marchewka ● małe jajko ● sól ● pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.