Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Gołąbki z ryżem

Składniki: 10 dag ryżu, 1 czerstwa bułka, cebula, 1 szkl. mleka, 1 kapusta włoska, jajko, 3/4 kg mielonego mięsa, 1 kg ziemniaków, 1 łyżka masła , 1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, sól, pieprz, natka

8 porcji, czas ok. 90 min; porcja – 310 kcal, cena 2,50 zł.

Reklama

1. Ryż ugotuj wg przepisu, odstaw do ostudzenia. Bułkę namocz w mleku. Z kapusty usuń wierzchnie liście. Ostrym nożem zrób nacięcia wokół głąba. Główkę kapusty włóż do garnka z osolonym wrzątkiem. Gotuj kilka minut. Kolejno zdejmuj liście. Po przestudzeniu wytnij z nich grube nerwy.

2. Do mięsa dodaj posiekaną cebulę, ryż, odciśniętą bułkę i jajko. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrób. Farsz mięsny nakładaj na liście kapusty i ciasno zawijaj.

3. Na dnie dużego garnka rozłóż pozostałe liście kapusty (po to, by danie nie przywarło do dna) i układaj na nich ciasno gołąbki. Zalej wodą tak, by były całkowicie zakryte. Gotuj pod przykryciem 45-60 min.

4. W tym czasie przygotuj purée. Obrane ziemniaki ugotuj do miękkości, odlej i utłucz. Wymieszaj z masłem oraz śmietaną. Podawaj do gołąbków. Dekoruj natką.

Alternatywą dla mielonego może być konserwa wołowo-wieprzowa. Rozdrobnij mięso i wymieszaj z ryżem oraz posiekaną cebulą, dopraw do smaku. Nafaszeruj liście kapusty, uformuj gołąbki.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag kopytek (albo gnocchi), 2 słodkie ziemniaki (bataty), 25 dag pomidorków koktajlowych, 40 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 pęczka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.