Reklama
  • Czwartek, 22 grudnia 2016 (08:05)

    Greckie mielone

Składniki na 4-5 porcji. Na kotleciki: 50 dag mięsa mielonego, np. wołowo-wieprzowego, 1 mała cebula, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżka soku z cytryny, 1 jajko, 1 czubata łyżka bułki tartej, 10 dag sera feta, olej do smażenia, sól, pieprz. Na sos: 1 duże opakowanie jogurtu greckiego, 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc., 1 łyżka octu winnego, 1 duży ogórek, 1-2 ząbki czosnku, sól.

Przygotowanie:

1. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Ser feta pokrój w kostkę. Do miski włóż mięso, dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano oraz sok z cytryny, wymieszaj. Przykryj i włóż do lodówki na ok. 60 min.

Reklama

Po tym czasie dodaj jajko oraz bułkę tartą, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wilgotnymi dłońmi z mięsa uformuj okrągłe placuszki.

Na środku każdego połóż kostkę sera i sklej je formując kotleciki. Na patelni rozgrzej olej. Włóż kotleciki, obsmaż krótko ze wszystkich stron. Następnie przełóż je do żaroodpornego naczynia. Piecz ok. 30 min w temp. 180°C.

2. Ogórek umyj, zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Przełóż na sitko, po sól, wymieszaj, odstaw na ok. 10 min. Odciśnij z nadmiaru soku. Do miski włóż jogurt, dodaj śmietanę, ocet winny przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ogórek, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą.

Do mięsa można dodać łyżeczkę musztardy lub posiekane oliwki.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: ● pół kg mięsa z udźca cielęcego ● puszka kukurydzy ● mały pęczek natki pietruszki ● 2 łyżki masła ● jajko ● 4 łyżki bułki tartej ● sól ● pieprz ● olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.