Reklama
  • Piątek, 23 września 2016 (08:05)

    Gyros z sosem

Składniki: 1 kajzerka, 1 szkl. mleka, 2 cebule, jajko, 1/2 kg mielonego mięsa, 1 czerwona papryka, sól, 3 łodygi selera naciowego, 2-3 ząbki czosnku, pieprz, 2 łyżki masła, 1 puszka pomidorów, 1 szkl. bulio- nu, zioła prowa- nsalskie, liść laurowy

1. Kajzerkę zalej mlekiem, namocz. Cebule obierz, posiekaj. Mięso wyrób z jajkiem, odciśniętą kajzerką i 1/4 porcji posiekanej cebuli. Dopraw solą i pieprzem.

2. Z masy mięsnej uformuj owalne kotleciki. Nadziewaj je na szpadki do szaszłyków. Każdy opiekaj na grillu lub na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony.

Reklama

3. Paprykę i łodygi selera oczyść, drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. W rondlu rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć i zeszklij resztę posiekanej cebuli. Dodaj czosnek, paprykę, seler, posiekane pomidory, bulion, szczyptę ziół prowansalskich i liść laurowy. Duś 15 min. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z gyrosem.

Czas ok. 30 min; porcja – 260 kcal, cena 3 zł, 4 porcje.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag kopytek (albo gnocchi), 2 słodkie ziemniaki (bataty), 25 dag pomidorków koktajlowych, 40 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 pęczka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.