Reklama
  • Poniedziałek, 28 listopada 2016 (08:00)

    Jarzynowy garneczek z klopsikami

Składniki: włoszczyzna (4 marchewki, 3 pietruszki – korzeń + natka, seler – korzeń + liście, por) ● ok. 300 g ziemniaków ● mieszanka mroż. warzyw, np. z groszkiem, fasolką szparagową (ew. czerwoną fasolą) czy kalafiorem ● 2 liście laurowe ● 3 ziarenka ziela ang. ● sól morska ● opcjonalnie: kilka łyżek makaronu ● olej ● koperek do podania. Pulpeciki: ● 500 g mięsa miel. z indyka lub kurczaka ● jajko ● 2 łyżki bułki tartej ● ząbek czosnku ● łyżka posiekanej natki ● sól, pieprz.

Reklama

1 Mięso włóż do miski. Dodaj jajko, bułkę, natkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw. Wyrób i odstaw. Włoszczyznę i ziemniaki umyj i obierz. Pokrój.

2 W garnku rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć warzywa (pokrojone i z mieszanki). Chwilę duś. Zalej zimną wodą. Posól, dołóż liście laur. i ziele, gotuj na małym ogniu do miękkości.

3 Gdy warzywa się gotują, uformuj pulpeciki. Możesz je krótko obgotować we wrzącej, osolonej wodzie lub obsmażyć na oleju.

Gotowe pulpeciki dodaj go garnka z warzywami. Możesz dodać też makaron. Nakryj i gotuj chwilę razem. Danie podaj z posiekanym koperkiem.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: ● pół kg mięsa z udźca cielęcego ● puszka kukurydzy ● mały pęczek natki pietruszki ● 2 łyżki masła ● jajko ● 4 łyżki bułki tartej ● sól ● pieprz ● olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.