Reklama
  • Poniedziałek, 30 stycznia (13:05)

    Jaskółcze gniazda

Składniki na 4 porcje: 40 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 4 jajka ugotowane na twardo, 2 jajka, 1 cebula, 2 łyżki mąki, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 ząbek czosnku, smalec do smażenia, bułka tarta do mięsa i panierki, sól, pieprz.

Reklama

1. Cebulę obrać z łupin, drobno posiekać i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażyć na 1-2 łyżkach smalcu, wystudzić, wymieszać z mięsem, przecierem, przyprawami, surowym jajkiem i 3-4 łyżkami bułki.

2. Masę mięsną podzielić na cztery części, każdą utoczyć w kulę z jajkiem na twardo w środku (kule starannie ulep), oprószyć mąką, zanurzyć w rozkłóconym surowym jajku, obtoczyć w przesianej bułce – musi bym jak najdrobniej zmielona, by się nie paliła podczas smażenia.

3. Jaskółcze gniazda smażyć, delikatnie obracając, w dobrze rozgrzanym głębokim tłuszczu przez ok. 10-12 min. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Przygotowanie: ok. 40 minut

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa, cebula, czerstwa bułka l szklanka mleka, pomidor, jajko, świeży ogórek, rukola, ząbek czosnku, sól, pieprz, puszka kukurydzy, olej do smażenia więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.