Reklama
  • Wtorek, 11 października 2016 (14:00)

    Jaśminowy ryż zapiekany z klopsikami

Składniki: 200 g ryżu jaśminowego, 1 granat, 3 daktyle, 500 g mielonego mięsa, 1 jajko, 1 cebula, 100 g bułki tartej, 30 ml mleka, sól, pieprz, 500 ml bulionu, łyżka oleju

Reklama

Przygotowanie: Ryż przepłucz, przełóż do garnka, zalej 1/2 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Garnek przykryj i gotuj przez 15-20 minut na wolnym ogniu. Odstaw na 10 minut, po czym przelej ryż zimną wodą.

Granat przetnij i wyjmij nasiona (kulki). Daktyle drobno posiekaj (gdyby były twarde – wcześniej namocz je w wodzie). Owoce wymieszaj z ryżem, pozostawiając kilka nasion granatu do ozdoby.

Przygotuj pulpety: tartą bułkę zalej mlekiem, a gdy spęcznieje, przełóż do miski. Dodaj mięso, posiekaną cebulę i wbij jajko. Przypraw solą i pieprzem. Wyrób i formuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Wrzuć je do wrzącego bulionu. Gotuj ok. 30 minut, wyjmij.

Gdy ostygną, wrzuć na gorący olej i smaż 2 minuty.

Ryż rozłóż w naczyniu do zapiekania, połóż klopsiki i zapiekaj 5 minut w temp. 180°C. Posyp granatem.

Na żywo

Zobacz również

  • 2 kromki chleba tostowego, 1 ząbek czosnku, 1 jajko, 80 dag mieszanego mielonego mięsa, 12,5 dag żółtego sera, sól, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, pieprz, po 1/2 pęczka rozmarynu i natki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.