Reklama
  • Poniedziałek, 16 czerwca 2014 (12:05)

    Kalarepki z mielonym mięsem

Składniki (na 4 porcje): 4 młode kalarepki, 40 dag mielonej łopatki wieprzowej,1 czerstwa kajzerka, 2 ząbki czosnku,1 cebulka, po 1 łyżeczce oleju i musztardy, 1 jajko, 3 szkl. bulionu, 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki,1 łyżeczka oregano, sól, pieprz, koperek do dekoracji

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Przygotowanie: Kalarepki umyj, odetnij wierzchy. Środki kalarepek wydrąż, pozostawiając 1–2 cm warstwę miąższu przy brzegach. Kajzerkę namocz. Czosnek oraz cebulkę obierz, posiekaj, zeszklij na mocno rozgrzanym oleju.

Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj odciśniętą bułkę. Dołóż cebulę z czosnkiem oraz musztardę i jajko. Masę dobrze wyrób. Przypraw do smaku ostrą papryką, oregano oraz solą i pieprzem.

Reklama

Farsz nałóż do wydrążonych kalarepek. Przykryj je odciętymi wcześniej wierzchami. Ustaw w szerokim garnku.

Podlej bulionem. Duś pod przykryciem około 45 minut. Podawaj z ziemniakami z wody. Udekoruj koperkiem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:farsz | z

Zobacz również

  • Składniki: ● 400 g mielonego mięsa z indyka ● 2 jajka ● 1/2 cebuli ● 2 łyżki bułki tartej ● 3 papryki ● ząbek czosnku ● 1/2 l bulionu drobiowego ● 2 łyżki masła ● 2 łyżki mąki ● 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.