Reklama
  • Środa, 28 września 2016 (08:05)

    Kapuściana lazania z ziemniakami

Składniki na 4-6 porcji: 50 dag mieszanego mięsa mielonego, 1/2 główki kapusty, 2 małe cebule, 75 dag ziemniaków, 1 puszka pomidorów, 20 dag tartego sera gouda, 1 ząbek czosnku, po 1/2 szklanki mleka i bulionu, 2 łyżki mąki, 1 łyżka masła, 1 łyżka oleju, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

1. Ziemniaki umyć, obgotować w mundurkach. Cebule i czosnek obrać, posiekać i wraz z mięsem podsmażyć na oleju, dodać pomidory, doprawić. Liście kapusty ściąć, umyć, sparzyć.

2. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry. Masło stopić, zasmażyć z mąką, wlać bulion i mleko. Zagotować, doprawić gałką, dodać 1/4 startego sera.

Reklama

3. W naczyniu żaroodpornym przekładać plastry ziemniaków i kapustę na przemian z sosem mięsnym i z serowym. Posypać z wierzchu resztą goudy, zapiekać w piekarniku nagrzanym do 175°C przez ok. 45 min.

Przygotowanie: ok. 75 minut

Nasza rada

Przed włożeniem do pieca danie można obłożyć plastrami pomidora, posypać natką pietruszki i dopiero na koniec tartym serem.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 25 dag ryżu na risotto, 3 szalotki, 5 łyżek oliwy, 3 dag suszonych grzybów, 150 ml bulionu, 200 ml białego wytrawnego wina, 6 pomidorów suszonych, 10 dag parmezanu, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.