Reklama
  • Czwartek, 31 lipca 2014 (08:05)

    Kartacze z mięsem

Składniki na farsz: 500 g mielonej wieprzowiny, 3 ząbki czosnku, 2 mniejsze cebule, sól, pieprz czarny mielony Ciasto: 1,2 kg ziemniaków, 2 jajka, pół łyżeczki mąki ziemniaczanej, 200 g mąki krupczatki, 150 g kaszy manny, 200 g wędzonego bekonu, kwaśna śmietana

Przygotowanie:

Reklama

Mięso mielone wymieszaj z tartym czosnkiem i pokrojoną drobno cebulą. Dopraw farsz solą i pieprzem. Ugotuj połowę ziemniaków w skórce do miękkości. Poczekaj aż wystygną, obierz i zetrzyj.

Drugą połowę ziemniaków obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Surowe ziemniaki włóż do płóciennej ściereczki i odciśnij. Surowe i gotowane ziemniaki wymieszaj z jajkami, mąką ziemniaczaną, mąką krupczatką i kaszą manną.

Ugnieć nieklejące się ciasto (w razie potrzeby dodaj więcej mąki) i podziel na ok. 8 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na placek wielkości dłoni. Farsz nałóż na placki i zwiń w kształt szyszek. Gotuj w posolonym wrzątku 25 minut. Bekon pokrój w paseczki i podsmaż na patelni. Gotowe kartacze podawaj z kwaśną śmietaną.

Tele Tydzień
Więcej na temat:ciasto | bekon | z | ciasta

Zobacz również

  • Składniki na 4 osoby: 30 dag mięsa mielonego wieprzowego • 10 dag mięsa mielonego cielęcego • cebula • jajko • 3 łyżki bułki tartej • olej do smażenia • 2 liście laurowe • 2 ziela angielskie •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.