Reklama
  • Czwartek, 28 marca 2013 (12:56)

    Kebab z sosem - potrawy z mięsa mielonego

Mięso mielone kojarzy się przede wszystkim z kotletami czy sosem do spaghetti. A gdyby pójść o krok dalej i nadać mu niepowtarzalnego, nieco orientalnego smaku? Zobacz, jakie to proste!

Pojawia się w różnych formach w większości kuchni świata. W Meksyku z mięsa mielonego przygotowuje się głównie chilli con carne, czyli... gulasz z dużą ilością papryki i czerwonej fasoli. Serwowane w chlebie danie powstało jako obiad kryzysowy.

W Stanach Zjednoczonych mielone mięso się grilluje i podaje w bułce, tak powstają znane nam wszystkim hamburgery. Klasyczna polska kuchnia każe nam smażyć z mielonej wieprzowiny kotlety, piec klopsy i zwijać gołąbki. Szwedzi nie wyobrażają sobie życia bez tradycyjnych klopsików. Można by tak wymieniać jeszcze długo. Ale najważniejsze, skąd wziąć dobre mięso mielone? Najlepiej zmielić je samemu. Pamiętaj jednak, że nie może być to wyłącznie chude mięso, np. z szynki. Trzeba dodać odrobinę słoniny lub zmielić karczek, dzięki temu danie nie będzie suche.

Jakie mięso wybrać?

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Reklama

Mięso drobiowe: sprawdzi się szczególnie w pulpecikach w lekkim sosie lub w grillowanych na ruszcie kebabach. Jest mało kaloryczne. Mięso wołowe: niezawodne do klasycznych hamburgerów, chilli con carne i jako dodatek do kotletów mielonych.

Mięso wieprzowe: najlepsze do gołąbków i jako podstawa klopsów i kotletów mielonych. Dobrze sprawdza się w sosie bolońskim do spaghetti czy lasagne.

Kebab z sosem

Składniki: (4 porcje) 50 dag mielonego mięsa drobiowego 1 kajzerka, 1 szkl. mleka, 1 ząbek czosnku, 2 cebule, 1 jajko, 1 czerwona papryka, 3 gałązki selera naciowego, 1 puszka krojonych pomidorów, 1 szkl. bulionu warzywnego, 1 łyż. ziół prowansalskich, łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyż. masła, 1 liść laurowy, sól i pieprz

Przygotowanie

Kajzerkę namocz w mleku. Cebulę drobno posiekaj. Mięso mielone wyrób z jajkiem, odciśniętą kajzerką, 1/4 posiekanej cebuli, dopraw solą i pieprzem.

Z mięsa uformuj owalne kotleciki i nadziewaj je na szpadki szaszłykowe. Mięso opiecz na grillu. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę i czosnek, dodaj paprykę, selera i przez chwilę podsmażaj. Dodaj pomidory z puszki, wywar warzywny, zioła i przyprawy, duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 min.

Nalej sos do małych miseczek i podawaj z opieczonymi na grillu kebabami. Czas przygotowania: 60 minut 260 kcal/1 porcja

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 1 cebula, 60 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, 1 jajko, bułka tarta, 8 małych trójkącików serka topionego, 3 łyżki mąki, olej, mielona papryka, zioła prowansalskie, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.