Reklama
  • Wtorek, 22 lipca 2014 (10:00)

    Keftedes – mielone kotleciki

Składniki: pół kg mielonego mięsa (najlepiej jagnięciny, ale może być np. łopatka), jajko, 2 ząbki czosnku, ziemniak, sól, pieprz, pół łyżeczki cynamonu, oregano, tymianek, ostra papryka, mąka, 5 gałązek natki, cebula, pół szklanki mąki, olej

Przepis przysłała Maria Koper z Koronowa.

Reklama

1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Mięso mielone wyrób z jajkiem, czosnkiem i cebulą, przypraw do smaku ostrą papryką, oregano, tymiankiem i cynamonem.

2. Ziemniaka obierz, umyj, zetrzyj na tarce, odciśnij. Dodaj do mięsa, wsyp posiekaną natkę, przypraw solą i pieprzem, wyrób. Uformuj pulpety, obtocz w mące.

3. Olej rozgrzej na patelni, usmaż pulpety ze wszystkich stron na złoty kolor. Osącz.

Podawaj na ciepło lub zimno z sosem czosnkowym lub winegret.

Czas przygotowania: 30 min, ilość porcji: 4, cena za porcję: 1,80 zł.

Kotleciki będą mniej tłuste, jeśli je upieczesz. Ułóż je na blasze i piecz ok. 15 min w temp. 180°C.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:Kotleciki | Koper | Maria | przepis

Zobacz również

  • Składniki: 2 mango, 1 pomarańcza, 3 ząbki czosnku, natka, pieprz, po 1 czerwonej i białej cebuli, 2 papryczki chili, oliwa, 5 goździków, 3 dag ciemnego cukru, jajko, 200 ml soku morelowego , 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.