Reklama
  • Wtorek, 22 lipca 2014 (10:00)

    Keftedes – mielone kotleciki

Składniki: pół kg mielonego mięsa (najlepiej jagnięciny, ale może być np. łopatka), jajko, 2 ząbki czosnku, ziemniak, sól, pieprz, pół łyżeczki cynamonu, oregano, tymianek, ostra papryka, mąka, 5 gałązek natki, cebula, pół szklanki mąki, olej

Przepis przysłała Maria Koper z Koronowa.

Reklama

1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Mięso mielone wyrób z jajkiem, czosnkiem i cebulą, przypraw do smaku ostrą papryką, oregano, tymiankiem i cynamonem.

2. Ziemniaka obierz, umyj, zetrzyj na tarce, odciśnij. Dodaj do mięsa, wsyp posiekaną natkę, przypraw solą i pieprzem, wyrób. Uformuj pulpety, obtocz w mące.

3. Olej rozgrzej na patelni, usmaż pulpety ze wszystkich stron na złoty kolor. Osącz.

Podawaj na ciepło lub zimno z sosem czosnkowym lub winegret.

Czas przygotowania: 30 min, ilość porcji: 4, cena za porcję: 1,80 zł.

Kotleciki będą mniej tłuste, jeśli je upieczesz. Ułóż je na blasze i piecz ok. 15 min w temp. 180°C.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:Kotleciki | Koper | Maria | przepis

Zobacz również

  • Składniki: ● 400 g mielonego mięsa z indyka ● 2 jajka ● 1/2 cebuli ● 2 łyżki bułki tartej ● 3 papryki ● ząbek czosnku ● 1/2 l bulionu drobiowego ● 2 łyżki masła ● 2 łyżki mąki ● 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.