Reklama
  • Czwartek, 25 lipca 2013 (13:00)

    Klops na kiju

Składniki na 4 porcje: 0,5 kg mięsa mielonego, rzymska sałata, 12 pomidorków koktajlowych, jajko, 6 łyżek słodkiej papryki, 12 czarnych oliwek, 4 łyżki octu winnego, żółta papryka, czerwona cebula, 2 tosty, 1 łyżka ketchupu, sól, pieprz, 1 łyżeczka oleju, cukier, 1/4 pęczka szczypiorku, 4 gałązki natki pietruszki

Przygotowanie: Tosty namocz w zimnej wodzie, odsącz i wymieszaj z mięsem mielonym, jajkiem i ketchupem. Przypraw solą pieprzem i słodką papryką. Uformuj 24 kuleczki. Na patelni rozgrzej olej i smaż klopsiki z każdej ze stron, aż się zarumienią.

Reklama

Cebulę pokrój na ćwiartki, pokrop olejem i nadziej na kijki razem z usmażonymi klopsikami. Ułóż na blaszce i piecz przez 10 min. w 200 stopniach.

W tym czasie umyj warzywa. Sałatę porwij, pomidorki i paprykę pokrój, dodaj oliwki. Wymieszaj i polej sosem z utartego octu, oleju, soli, pieprzu i cukru. Szaszłyki podawaj z sałatką.

Czas przygotowania: 75 minut 480 kcal/1 porcja

Bądź kreatywny!

Modyfikuj przepisy. Na pewno wymyślisz świetne danie. Np. kuleczki z mięsa mielonego możesz zastąpić łososiem. Zmiel go lub drobno posiekaj, dodaj cebulę, sól, pieprz, jajko i odciśniętą kajzerkę. Wszystko wymieszaj, zrób kulki i dodaj ulubione warzywa. Wrzuć na ruszt. Pod koniec skrop rybę cytryną.

Tele Tydzień
Więcej na temat:cebula | klopsy

Zobacz również

  • Pulpety z cytryną i melisą

    Składniki: 40 dag mielonego filetu z kurczaka, 2 łyżki rodzynek, 2 łyżki suszonych moreli  (10 szt.), 3 łyżki posiekanych liści melisy, cytryna, 2 żółtka, 70 ml słodkiej śmietany 18 proc., sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.