Reklama
  • Czwartek, 25 lipca 2013 (13:00)

    Klops na kiju

Składniki na 4 porcje: 0,5 kg mięsa mielonego, rzymska sałata, 12 pomidorków koktajlowych, jajko, 6 łyżek słodkiej papryki, 12 czarnych oliwek, 4 łyżki octu winnego, żółta papryka, czerwona cebula, 2 tosty, 1 łyżka ketchupu, sól, pieprz, 1 łyżeczka oleju, cukier, 1/4 pęczka szczypiorku, 4 gałązki natki pietruszki

Przygotowanie: Tosty namocz w zimnej wodzie, odsącz i wymieszaj z mięsem mielonym, jajkiem i ketchupem. Przypraw solą pieprzem i słodką papryką. Uformuj 24 kuleczki. Na patelni rozgrzej olej i smaż klopsiki z każdej ze stron, aż się zarumienią.

Reklama

Cebulę pokrój na ćwiartki, pokrop olejem i nadziej na kijki razem z usmażonymi klopsikami. Ułóż na blaszce i piecz przez 10 min. w 200 stopniach.

W tym czasie umyj warzywa. Sałatę porwij, pomidorki i paprykę pokrój, dodaj oliwki. Wymieszaj i polej sosem z utartego octu, oleju, soli, pieprzu i cukru. Szaszłyki podawaj z sałatką.

Czas przygotowania: 75 minut 480 kcal/1 porcja

Bądź kreatywny!

Modyfikuj przepisy. Na pewno wymyślisz świetne danie. Np. kuleczki z mięsa mielonego możesz zastąpić łososiem. Zmiel go lub drobno posiekaj, dodaj cebulę, sól, pieprz, jajko i odciśniętą kajzerkę. Wszystko wymieszaj, zrób kulki i dodaj ulubione warzywa. Wrzuć na ruszt. Pod koniec skrop rybę cytryną.

Tele Tydzień
Więcej na temat:cebula | klopsy

Zobacz również

  • •60 dag mielonego mięsa indyka •15 dag szpinaku mrożonego •2 marchewki •1 cebula •1 czerstwa bułeczka •1 jajko •1 ząbek czosnku •gałka muszkatołowa •sól, pieprz •olej do smażenia •bułka do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.