Reklama
  • Wtorek, 23 grudnia 2014 (08:05)

    Klops z cukinią faszerowaną

Pół kg mielonej łopatki, czerstwa bułka, 2 jajka, 2 ząbki czosnku, łyżka musz tardy, mąka, olej, sól, pieprz, maggi, szklanka mleka. Nadzie wana cukinia: szeroka cukinia, po strąku czerwonej i żółtej papryki, cebula, łyżka masła. Sos: por szklanka sosu pomi dorowego, vegeta, pieprz.

Reklama

Przepis przysłała Lucyna Stachowska z Czerwonej Wody

1 Nadziewana cukinia: papryki oczyść, pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Masło stop na patelni, zeszklij cebulę. Dodaj papryki, podsmaż.

2 Cukinię umyj, osusz, odetnij końce. Delikatnie i dokładnie wydrąż miąższ. Napełnij warzy wnym farszem.

3 Czerstwą bułkę namocz w mleku, odciśnij. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Mieloną łopatkę, bułkę i czosnek wymieszaj. Wbij jajka, dodaj musztardę, wyrób. Przypraw solą, pieprzem i maggi. Z mięsa uformuj cienki placek, ułóż cukinię, zawiń, dobrze oblepiając mięsem. Klops obtocz w mące. Olej rozgrzej na patelni, obsmaż klops ze wszystkich stron. Przełóż do rondla.

4 Sos: por oczyść, drobno pokrój. Wymieszaj z sosem pomidorowym i pozostałymi z farszu warzywami, przypraw do smaku vegetą i pieprzem. Sosem polej klops. Duś na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 minut. Podczas duszenia klops kilka razy przewracaj, by z każdej strony nasiąkł sosem.

czas przygotowania 75 min, ilość porcji 8 cena za porcję 2,20 zł

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:sos | S.O.S. | wody | przepis | z | cukinia | klopsy

Zobacz również

  • •60 dag mielonego mięsa indyka •15 dag szpinaku mrożonego •2 marchewki •1 cebula •1 czerstwa bułeczka •1 jajko •1 ząbek czosnku •gałka muszkatołowa •sól, pieprz •olej do smażenia •bułka do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.