Reklama
  • Wtorek, 23 grudnia 2014 (08:05)

    Klops z cukinią faszerowaną

Pół kg mielonej łopatki, czerstwa bułka, 2 jajka, 2 ząbki czosnku, łyżka musz tardy, mąka, olej, sól, pieprz, maggi, szklanka mleka. Nadzie wana cukinia: szeroka cukinia, po strąku czerwonej i żółtej papryki, cebula, łyżka masła. Sos: por szklanka sosu pomi dorowego, vegeta, pieprz.

Reklama

Przepis przysłała Lucyna Stachowska z Czerwonej Wody

1 Nadziewana cukinia: papryki oczyść, pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Masło stop na patelni, zeszklij cebulę. Dodaj papryki, podsmaż.

2 Cukinię umyj, osusz, odetnij końce. Delikatnie i dokładnie wydrąż miąższ. Napełnij warzy wnym farszem.

3 Czerstwą bułkę namocz w mleku, odciśnij. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Mieloną łopatkę, bułkę i czosnek wymieszaj. Wbij jajka, dodaj musztardę, wyrób. Przypraw solą, pieprzem i maggi. Z mięsa uformuj cienki placek, ułóż cukinię, zawiń, dobrze oblepiając mięsem. Klops obtocz w mące. Olej rozgrzej na patelni, obsmaż klops ze wszystkich stron. Przełóż do rondla.

4 Sos: por oczyść, drobno pokrój. Wymieszaj z sosem pomidorowym i pozostałymi z farszu warzywami, przypraw do smaku vegetą i pieprzem. Sosem polej klops. Duś na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 minut. Podczas duszenia klops kilka razy przewracaj, by z każdej strony nasiąkł sosem.

czas przygotowania 75 min, ilość porcji 8 cena za porcję 2,20 zł

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:sos | S.O.S. | wody | przepis | z | cukinia | klopsy

Zobacz również

  • Tagliatelle z mięsem mielonym po grecku

    Składniki: 30 dag mięsa mielonego wieprzowego, 10 dag pieczarek, cebula, młoda cukinia, 2 łyżki keczupu, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 100 ml bulionu, łyżeczka ziół prowansalskich, 10 czarnych... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.