Reklama
  • Piątek, 3 lipca 2015 (15:00)

    Klopsiki a’la gołąbki

Składniki na 6 porcji: 6–8 dużych liści młodej kapusty (poza sezonem białej), 50 dag mięsa mielonego z łopatki, 1 l domowego przecieru pomidorowego lub 2 puszki pomidorów pelatti czerwona cebula, por (biała część), jajko, 3 łyżki bułki tartej, oliwa przyprawy: sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie

1. Kapustę płuczę. Liście gotuję ok. 3 min w posolonym wrzątku. Odsączam i zalewam zimną wodą, drobno kroję. Cebule i por obieram, płuczę, siekam. Szklę na łyżce oliwy.

Reklama

2. Mięso łączę z cebulą i porem, jajkiem oraz buką tartą, przyprawiam. Dodaję kapustę, wyrabiam. Z masy formuję kulki nieco większe niż orzech włoski.

Smażę na rozgrzanym oleju na złoto ze wszystkich stron. Podlewam przecierem lub dodaję pomidory pelatti. Doprawiam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Duszę pod przykryciem 15 minut. Klopsiki podaję polane sosem .

Porcja zawiera ok. 350 kcal. Porcja kosztuje ok. 3,80 zł. Przygotowanie: ok. 45 min.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:klopsiki | dusz | gołąbki | LA

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 1 kg ziemniaków, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 40 dag mielonego mięsa, np. wieprzowo-wołowego, 3-4 łyżki pasty pomidorowej, 1 łyżka mąki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.