Reklama
  • Wtorek, 4 października 2016 (13:07)

    Klopsiki duszone w jarzynach

Składniki: po 1 żółtej i czerwonej papryce, 4 duże pomidory, 2 marchewki, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 80 dag mielonego mięsa drobiowego, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, 6 dag startego parmezanu, 4 łyżki mleka, 1 łyżeczka musztardy, 2 łyżki oleju, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka octu winnego, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, sól, pieprz, posiekana natka

1. Klopsiki: czosnek i 1 ce- bulę obierz, posiekaj, wymieszaj z mięsem. Dodaj jajko, bułkę tartą, parmezan, mleko, musztardę oraz zioła prowansalskie. Masę przypraw solą i pieprzem. Wyrób. Uformuj 16 kuleczek. Na patelni rozgrzej olej, włóż klopsiki i smaż je 5-7 minut.

2. Sos: pozostałą cebulę obierz, posiekaj. Papryki oczyść, pokrój w kosteczkę. Pomidory sparz, obierz, oczyść i pokrój. Marchewki obierz, potnij w drobną kostkę.

Reklama

3. Klopsiki zdejmij z patelni. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę. Dodaj resztę warzyw. Sos duś ok. 10 minut. W połowie czasu duszenia dodaj koncentrat. Sos przypraw do smaku solą, pieprzem cukrem oraz octem. Klopsiki włóż do warzywnego sosu. Mocno razem podgrzej. Danie posyp natką.

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: ● pół kg mięsa z udźca cielęcego ● puszka kukurydzy ● mały pęczek natki pietruszki ● 2 łyżki masła ● jajko ● 4 łyżki bułki tartej ● sól ● pieprz ● olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.