Reklama
  • Wtorek, 13 maja 2014 (12:05)

    Klopsiki duszone z warzywami

Składniki: 70 dag mielonej wieprzowiny (najlepiej łopatki), cebula, 3 ząbki czosnku, pół czerstwej bułki, pół szklanki mleka, olej do smażenia, mrożonka warzyw na patelnię (u mnie mieszanka włoska, z kukurydzą), pół szklanki białego wytrawnego wina, łyżka sosu sojowego, 150 ml śmietany 30-proc., 2 łyżeczki masła, sól, pieprz, słodka i ostra papryka, 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Przygotowanie: Bułkę namocz w mleku, odciśnij. Dwa ząbki czosnku i cebulę obierz, posiekaj. Do mielonej łopatki dodaj bułkę, czosnek i cebulę, oprósz solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, dokładnie wyrób na jednolitą masę.

Z masy mokrymi dłońmi uformuj pulpeciki. Olej rozgrzej na patelni, usmaż pulpeciki ze wszystkich stron na złoty kolor. Osącz z tłuszczu.

Reklama

Pozostały ząbek czosnku obierz, posiekaj. Masło stop w rondlu. Wsyp warzywną mieszankę, podsmaż. Wlej wino, wymieszaj, odparuj. 3 Wlej sos sojowy, dodaj pulpeciki, wlej śmietanę, dodaj czosnek, wymieszaj.

Przypraw do smaku solą, pieprzem i paprykami. Gotuj kilka minut, aż sos się zredukuje. Klopsiki podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem, ew. z purée ziemniaczanym.

Czas przygotowania: 45 min, ilość porcji: 4, cena za porcję: 3,60 zł

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:klopsiki | z

Zobacz również

  • Składniki na 4 osoby: 30 dag mięsa mielonego wieprzowego • 10 dag mięsa mielonego cielęcego • cebula • jajko • 3 łyżki bułki tartej • olej do smażenia • 2 liście laurowe • 2 ziela angielskie •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.