Reklama
  • Wtorek, 13 maja 2014 (12:05)

    Klopsiki duszone z warzywami

Składniki: 70 dag mielonej wieprzowiny (najlepiej łopatki), cebula, 3 ząbki czosnku, pół czerstwej bułki, pół szklanki mleka, olej do smażenia, mrożonka warzyw na patelnię (u mnie mieszanka włoska, z kukurydzą), pół szklanki białego wytrawnego wina, łyżka sosu sojowego, 150 ml śmietany 30-proc., 2 łyżeczki masła, sól, pieprz, słodka i ostra papryka, 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Przygotowanie: Bułkę namocz w mleku, odciśnij. Dwa ząbki czosnku i cebulę obierz, posiekaj. Do mielonej łopatki dodaj bułkę, czosnek i cebulę, oprósz solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, dokładnie wyrób na jednolitą masę.

Z masy mokrymi dłońmi uformuj pulpeciki. Olej rozgrzej na patelni, usmaż pulpeciki ze wszystkich stron na złoty kolor. Osącz z tłuszczu.

Reklama

Pozostały ząbek czosnku obierz, posiekaj. Masło stop w rondlu. Wsyp warzywną mieszankę, podsmaż. Wlej wino, wymieszaj, odparuj. 3 Wlej sos sojowy, dodaj pulpeciki, wlej śmietanę, dodaj czosnek, wymieszaj.

Przypraw do smaku solą, pieprzem i paprykami. Gotuj kilka minut, aż sos się zredukuje. Klopsiki podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem, ew. z purée ziemniaczanym.

Czas przygotowania: 45 min, ilość porcji: 4, cena za porcję: 3,60 zł

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:klopsiki | z

Zobacz również

  • •60 dag mielonego mięsa indyka •15 dag szpinaku mrożonego •2 marchewki •1 cebula •1 czerstwa bułeczka •1 jajko •1 ząbek czosnku •gałka muszkatołowa •sól, pieprz •olej do smażenia •bułka do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.