Reklama
  • Piątek, 21 marca 2014 (09:05)

    Klopsiki meksykańskie

Składniki: 40 dag mięsa mielonego z indyka, 3 łyżki startego żółtego sera, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki bułki tartej, jajko, cebula, 5 dag kukurydzy, 10 dag czerwonej fasoli (z puszki), puszka całych pomidorów, czerwona papryka, 1 litr bulionu, sól, pieprz, olej, 2 ząbki czosnku, zioła.

Reklama

1. Fasolę i kukurydzę osącz na sitku, opłucz pod bieżącą wodą. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz, posiekaj. Przygotowane składniki włóż do miski z mięsem.

2. Wbij jajko, dodaj starty żółty ser, natkę, bułkę tartą, przypraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw, aby składniki się przegryzły. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Podsmaż posiekany czosnek. Wrzuć pokrojone pomidory razem z zalewą. Duś ok. 15 minut. Sos przypraw ulubionymi ziołami, solą, pieprzem.

3. Z masy mięsnej uformuj małe klopsiki. Zagotuj bulion i porcjami wrzucaj klopsiki na gotującą się wodę. Gotuj 8-10 minut. Wyjmij łyżką cedzakową. Podaj polane sosem pomidorowym. Najsmaczniejsze są z ryżem lub makaronem. Klopsiki można przyrządzić z mięsa wieprzowego lub wołowo-wieprzowego.

Czas przygotowania: 60 min, ilość porcji: 6, cena za porcję: 2,10 zł.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:klopsiki

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcji: 40 dag mięsa mielonego, 2 cebule, 40 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 5 dag czarnych oliwek bez pestek, 2 papryczki pepperoni, 1 ogórek, olej, 1/2 pęczka natki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.