Reklama
  • Środa, 16 lipca 2014 (08:05)

    Klopsiki nadziewane kalafiorem z curry

Składniki: 50 dag mieszanego mielonego mięsa, 8 różyczek kalafiora, cebula, 5 suszonych pomidorów w oliwie, jajko, po 2 łyżki curry oraz koperku, 5 łyżek tartej bułki, sól, pieprz, olej

Reklama

Przygotowanie: Zagotuj wodę, posól. Wrzuć różyczki kalafiora i ugotuj je na pół twardo. Osącz, odstaw, aby ostygły. Zimne oprósz curry.

Cebulę obierz i posiekaj. Pomidory osącz z zalewy, drobniutko pokrój. Do mielonego mięsa wbij jajko. Wsyp cebulę, pomidory, koperek, 3 łyżki bułki tartej. Masę wyrób dokładnie, przypraw solą oraz pieprzem.

Różyczki kalafiora oblep masą mięsną, formując owalne kotlety. Obtocz je w bułce tartej. Smaż 10-12 minut na rozgrzanym oleju, aż się zrumienią ze wszystkich stron. Podaj kotleciki prosto z patelni z jarzynką z mieszanych warzyw oraz ziemniakami: gotowanymi lub pieczonymi.

Zamiast różyczek kalafiora możesz je przygotować z obgotowanymi brokułami lub marchewką. Smaczne są także z kapustą pekińską czy zwykłą białą. Kapustę drobno poszatkuj, obgotuj w osolonej wodzie i odcedź. Potem podsmaż na maśle i przypraw farsz do smaku. Kiedy ostygnie, nakładaj go na mięsne placuszki, zlep brzegi.

Agnieszka Rybak z Pruszcza Gd.

Takie jest życie
Więcej na temat:klopsiki | curry | rybak | Agnieszka | Gd | z | cebula

Zobacz również

  • Składniki: po 50 dag mielonego mięsa indyka i łopatki wieprzowej, 5 dag żurawiny suszonej, cebula, 2 ząbki czosnku, 1/3 szklanki bułki tartej, 1/3 szklanki mleka, 6 dag sera żółtego, 2 jajka,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.