Reklama
  • Piątek, 20 września 2013 (12:00)

    Klopsiki w sosie pachnącym bazylią

Składniki na 4 porcje: Do sosu: 10-12 średnich pomidorów, cebula, 2-3 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, pęczek bazylii zioła prowansalskie, sól, pieprz. Do klopsików: 40 dag mieszanego mielonego mięsa, kajzerka, szkl. mleka, 10 dag startego żółtego sera, jajko, 2-3 łyżki mąki pszen., 4 łyżki oleju, mielona ostra i słodka papryka, sól, pieprz.

Pomidory umyj, skórkę ponakłuwaj w kilku miejscach. Włóż na chwilę do wrzącej wody. Sparzone pomidory wyjmij, zdejmij skórkę, usuń pestki, a miąższ pokrój w kostkę.

Reklama

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij w garnku na rozgrzanej oliwie. Dołóż pomidory. Sos przypraw ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Doprowadź go do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i duś bez przykrycia przez około 20 minut.

Mięso przełóż do miseczki. Kajzerkę porwij na kawałki, zalej mlekiem, odstaw do namoczenia. Następnie bułkę odciśnij, dodaj do mięsa. Wbij jajko. Do mięsnej masy dołóż także starty żółty ser. Przypraw ją mieloną słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Dobrze wyrób.

Z mięsnej masy uformuj kulki. Obtocz je w mące i porcjami wkładaj na rozgrzany olej. Smaż na rumiano ze wszystkich stron.

Bazylię opłucz, posiekaj. Połowę dodaj do sosu. Włóż do niego klopsiki i mocno razem podgrzej. Podawaj np. z makaronem. Danie posyp resztą bazylii.

Pomysł dla oszczędnych

Jedna porcja zawiera: 440 kcal.

Ile pracy to wymaga:YY

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:klopsiki | cebula | sos | S.O.S.

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag mielonego mięsa drobiowego , 2 małe cebule, 1 jajko, mleko, bułka tarta, 50 dag szpinaku, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oleju, 5 dag sera feta, sól, pieprz, szczypta gałki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.