Reklama
  • Piątek, 17 lipca 2015 (14:05)

    Klopsiki w sosie pomidorowym

Składniki na 4 porcje: 50 dag mieszanego mielonego mięsa, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 10 dag selera naciowego, 2 marchewki, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 8 pomidorów, 1 czerstwa bułeczka, 1 jajko, 1 łyżka oleju, cukier, słodka papryka w proszku, suszone oregano, sól, pieprz.

1 Cebulę i czosnek obierz, grubo posiekaj. Łodygi selera oczyść, umyj, pokrój na kawałeczki. Marchewkę obierz, opłucz, potnij w kosteczkę. Warzywa podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj łyżkę koncentratu i słodką paprykę do smaku. Krótko razem zasmaż. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój na kawałki i dodaj do podsmażonych warzyw. Sos duś pod przykryciem ok. 20 minut.

2 Bułeczkę namocz, odciśnij, wymieszaj z mięsem mielonym. Dołóż jajko, resztę koncentratu oraz suszone oregano. Przypraw solą i pieprzem. Dobrze wyrób.

Reklama

3 Z masy mięsnej uformuj klopsiki. Smaż je na oleju 10 minut. Często obracaj. Sos pomidorowy przypraw do smaku. Włóż do niego klopsiki i mocno podgrzej.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:klopsiki | sos | S.O.S. | Bu | cebula | sosy

Zobacz również

  • Składniki na 6-8 porcji: 1 główka kapusty włoskiej, 1 kg mięsa mielonego, np. wieprzowo-wołowego, 5 jajek, 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 1 czerstwa bułka kajzerka, 1 szklanka mleka, 2 listki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.