Reklama
  • Piątek, 17 lipca 2015 (14:05)

    Klopsiki w sosie pomidorowym

Składniki na 4 porcje: 50 dag mieszanego mielonego mięsa, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 10 dag selera naciowego, 2 marchewki, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 8 pomidorów, 1 czerstwa bułeczka, 1 jajko, 1 łyżka oleju, cukier, słodka papryka w proszku, suszone oregano, sól, pieprz.

1 Cebulę i czosnek obierz, grubo posiekaj. Łodygi selera oczyść, umyj, pokrój na kawałeczki. Marchewkę obierz, opłucz, potnij w kosteczkę. Warzywa podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj łyżkę koncentratu i słodką paprykę do smaku. Krótko razem zasmaż. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój na kawałki i dodaj do podsmażonych warzyw. Sos duś pod przykryciem ok. 20 minut.

2 Bułeczkę namocz, odciśnij, wymieszaj z mięsem mielonym. Dołóż jajko, resztę koncentratu oraz suszone oregano. Przypraw solą i pieprzem. Dobrze wyrób.

Reklama

3 Z masy mięsnej uformuj klopsiki. Smaż je na oleju 10 minut. Często obracaj. Sos pomidorowy przypraw do smaku. Włóż do niego klopsiki i mocno podgrzej.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:klopsiki | sos | S.O.S. | Bu | cebula | sosy

Zobacz również

  • •60 dag mielonego mięsa indyka •15 dag szpinaku mrożonego •2 marchewki •1 cebula •1 czerstwa bułeczka •1 jajko •1 ząbek czosnku •gałka muszkatołowa •sól, pieprz •olej do smażenia •bułka do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.