Reklama
  • Środa, 16 listopada 2016 (11:00)

    Klopsiki z grzybami

Składniki na 4-5 porcji: 50 dag mielonego mięsa, 1 jajko, 1 czerstwa bułka kajzerka, 2 cebule, 75 dag grzybów, 1-2 ząbki czosnku, ¼ szklanki wytrawnego białego wina, 250 ml śmietanki kremówki 30 proc., 1 łyżeczka suszonego tymianku, 4 łyżki masła, olej do smażenia, sól, pieprz.

Reklama

Przygotowanie:

1. Oczyszczone grzyby opłucz. 10 dag grzybów pokrój w kostkę, pozostałe, większe sztuki pokrój w plasterki, małe pozostaw w całości. Bułkę kajzerkę zalej wodą, odstaw na ok. 10 min. Cebule drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, wrzuć połowę cebuli, zeszklij. Dodaj grzyby pokrojone w kostkę, mieszając smaż aż odparuje cały płyn.

Do miski włóż mięso, dodaj cebulę z grzybami, jajko oraz odciśniętą z nadmiaru wody kajzerkę, wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem. Wilgotnymi dłońmi uformuj z mięsa klopsiki. Obsmaż je na rumia- no na mocno rozgrzanym oleju. 

2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju oraz pozostałe masło. Wrzuć pozostałą cebulę, mieszając zeszklij. Dodaj grzyby, smaż ok. 10 min. Następnie wlej wino oraz śmietankę, dodaj tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś na małym ogniu aż sos zgęstnieje.

Dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj usmażone klopsiki i jeszcze chwilę podgrzewaj. Podawaj z makaronem lub purée ziemniaczanym.

Przygotowanie: 40 minut. Porcja: 650 kilokalorii

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa, cebula, czerstwa bułka l szklanka mleka, pomidor, jajko, świeży ogórek, rukola, ząbek czosnku, sól, pieprz, puszka kukurydzy, olej do smażenia więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.