Reklama
  • Poniedziałek, 16 września 2013 (11:00)

    Klopsiki z serem

Składniki: 40 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, jajko, 4-5 łyżek bułki tartej, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki mąki, olej, 5 dag żółtego sera, mała cukinia, pół żóltej papryki, pół czerwonej papryki, pomidor, 30 dag makaronu spaghetti, sól, pieprz, oregano ew. tymianek

Przygotowanie: Cebulę obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach, odciśnij sok. Do mięsa dodaj przeciśnięty ząbek czosnku, odciśniętą cebulę, wsyp bułkę tartą, wbij jajko. Wymieszaj masę, przypraw solą, pieprzem, oregano.

Reklama

Ser żółty pokrój na maleńkie kawałki. W każdą kulkę wciśnij kawałek sera. Obtocz kulki w mące i usmaż porcjami na oleju.

Oczyść i pokrój drobno cukinię (razem ze skórką) oraz obie papryki. Pomidor sparz, obierz ze skórki i także pokrój. Przygotowane warzywa dodaj do mięsa. Nakryj naczynie i duś kilka minut, aby warzywa zmiękły. Przypraw potrawę do smaku.

Zagotuj duży garnek wody. Kiedy zacznie się gotować, posól. Wrzuć makaron i ugotuj na półtwardo (możesz do wrzącej wody wlać łyżkę oleju, makaron nie będzie się sklejał). Odcedź na durszlaku.

Rozłóż makaron na talerze, polej sosem warzywnym z klopsikami. Możesz udekorować natką pietruszki lub posypać świeżym tymiankiem.

Porcje 6, Przygotowanie 60 min, Cena 1,90 zł, Kalorie 410 kcal

Aneta Matusik z Popielarni

Takie jest życie
Więcej na temat:klopsiki | ser | z | Lorie | ceny | aneta | oczy | cebula

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 20 dag łopatki • 20 dag szynki • 20 dag karkówki • 20 dag mięsa mielonego wołowego lub z indyka • 10 dag słoniny • 2 cebule • natka pietruszki • suszone pomidory • 3 jajka •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.